Οι πόρτες ανοιγμένες διάπλατα στο οινοποιείο Γκίκα
Το Σαββατοκύριακο 26-27 Μαϊου σε συνδυασμό με τη Δευτέρα, επιπλέον αργία για κάποιους τυχερούς, αποτέλεσε επιπλέον κίνητρο, όπως αναμενόταν, για εξόρμηση στην εξοχή, στην παραλία και βεβαίως στα οινοποιεία που συμμετείχαν στην καθιερωμένη, πανευρωπαϊκή γιορτή των “Ανοιχτών Πορτών“!
Αυτό που ίσως πρέπει να επικοινωνηθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα, είναι το γεγονός ότι προκειμένου να επιλέξουν οι εκδρομείς οινόφιλοι ή μη, ποια οινοποιεία της Ελλάδος μπορούν να επισκεφθούν, μία πολύ καλή επιλογή είναι… της Αττικής βεβαίως! Δεδομένου ότι οι αποστάσεις είναι πολύ κοντινές και με καλούς δρόμους, η δυνατότητα να συνδυάσει κάποιος την επίσκεψή του σε 2-3 οργανωμένους χώρους παραγωγής την ίδια ημέρα, είναι απολύτως εφικτή και αποτελεί ένα ιδανικό σενάριο. Συνήθως η λύση στα περισσότερα πράγματα βρίσκεται μπροστά μας. Έτσι και σε αυτή την περίπτωση, μιας γιορτής κρασιού με πανευρωπαϊκή εμβέλεια, που βρίσκει ανταπόκριση στα οινοποιεία σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδος και που διοργανώνεται εξίσου επιτυχώς και με έμπνευση από τα συμμετέχοντα μέλη της ΕΝΟΑΑ.
Ξενάγηση στον βιολογικό αμπελώνα Γεώργα για μικρούς και μεγάλους. Παρουσίαση & γευστική δοκιμή ετικετών.
Επισκεπτόμενος τα οινοποιεία της Αττικής, με οδηγό το γνωστό πια “σκονάκι”, με σύμμαχο τον ηλιόλουστο καιρό και την θετική διάθεση στον υπερθετικό βαθμό, με ικανοποίηση διέκρινα τον ενθουσιασμό για δοκιμή ποιοτικών κρασιών καθώς και την ειλικρινή επιθυμία των επισκεπτών για να ρουφήξουν τη γνώση από τα χείλη του παραγωγού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα κατά την επίσκεψή μου στην πολυποίκιλη εκδήλωση της οικογένειας Γεώργα, το ότι άνθρωποι όλων των ηλικιών στην κυριολεξία, συμμετείχαν στην ωριαία ξενάγηση στους διψασμένους βιολογικούς αμπελώνες, κάτω από τον καυτό, ανήλεο ήλιο των Σπάτων. Οικογένειες με μικρά παιδιά, ακόμα και πατέρας με σχεδόν νεογέννητο στο μάρσιπο που έδειχνε να απολαμβάνει τούτη την πρωτόγνωρη επαφή με τη φύση! Στιγμιότυπα που αξίζει να αναφερθούν. Όπως στη συνέχεια και η “επιβράβευση” με την απόλυτη χαλάρωση και αναζωογόνηση των επισκεπτών κάτω από τη γενναιόδωρη σκιά του διάσημου Μεγάλου Πεύκου, με απανωτά σφηνάκια απολαυστικού, δροσιστικού, θερμιδούχου μούστου από Merlot & Αγιωργήτικο!
Η ιδιαίτερη ετικέτα Ασύρτικου “Pine Forest”, με φόντο τον αμπελώνα της εισόδου του οινοποιείου Γκίκα
Το κρασί ενώνει κι αυτό φάνηκε τόσο στο οινοποιείο του προέδρου της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνων Αττικής (ΕΝΟΑΑ), κ. Γκίκα, όσο και στο βιοκλιματικό οινοποιείο του κ. Παπαγιαννάκου! Οινόφιλοι, άγνωστοι μεταξύ τους κάθισαν στο ίδιο τραπέζι, μοιράστηκαν απόψεις και γνώσεις, απόλαυσαν άφθονο κρασί και έδωσαν ραντεβού για την επόμενη οινική εκδήλωση. Δεν έλειψαν και οι εκπλήξεις, όπως η νέα ετικέτα που έκανε πανελλαδική πρεμιέρα στο χώρο του οινοποιείου Γκίκα, με τις γευστικές δοκιμές να ανανεώνονται συνεχώς. Merlot – Βραδυανό, όπως σας είχαμε προαναγγείλει σε προηγούμενο άρθρο μας, με ένα αποτέλεσμα στη φιάλη που παραπέμπει σε ευχάριστο κρασί με χαρακτήρα. Μαλακές τανίνες, το φρούτο με έντονη γεύση και επίγευση και με διακριτική επιρροή του ξύλου βάσει πεντάμηνης παρουσίας σε βαρέλι δεύτερης χρήσης. Ό,τι πρέπει για τους πιστούς πότες του κόκκινου κρασιού τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες που έρχονται.
Το Σαββατιανό της τελευταίας σοδειάς στην είσοδο του οινοποιείου των “αμπελώνων Μάρκου”
Πρώτη μου επίσκεψη και στο κατάφυτο, εξωτερικά, οινοποιείο Μάρκου, όπου εκτός από την παραδοσιακή γευστική δοκιμή των κρασιών, αποδείχτηκε για μία ακόμη φορά ότι… και τα λευκά παλαιώνουν! Κάθετη γευσιγνωσία στο Σαββατιανό από τον περσινό τρύγο του ’17 έως και σ’ αυτόν του ’13, προφανώς με τις καταλληλότερες συνθήκες παλαίωσης και την ιδανική φροντίδα του οινοποιού. Αυτό κυρίως συνέβαλε στο να απολαύσουμε μία από τις πιο αρμονικές παλαιώσεις κρασιού ανά τρύγο, με την κάθε χρονιά να διαφέρει διακριτά και σε πολυπλοκότητα από την προηγούμενη. Θα έλεγα ότι αν με βάζατε να κάνω τυφλή δοκιμή και να ταιριάξω τα κρασιά με τους τρύγους, θα το έκανα επιτυχώς.
Μία ακόμη στάση στο ένα από τα δύο οινοποιεία του κ. Βασιλείου (το άλλο εδρεύει στη Νεμέα). Επισκέπτες με έντονη προσωπικότητα που γνώριζαν καλά και εκτιμούσαν τις ιδιαίτερες ετικέτες του, συνομιλούσαν στην ευρύχωρη κεντρική σάλα. Το κρασί εξάλλου είναι ιδανικό ταίρι για συζητήσεις με σημαντικά θέματα και συνήθως οι εναλλαγές κρασιών ταυτίζονται με τις εναλλαγές θεμάτων! Η εξέλιξη των συζητήσεων είναι διασκεδαστική και σε αυτό συμβάλλει το καλό κρασί.
Με τον αντιπρόεδρο της ΕΝΟΑΑ και οινοποιό κ. Νικολού Το πλινθόκτιστο οινοποιείο Νικολού
Στη φιλόξενη αυλή του οινοποιείου Νικολού, αντιπροέδρου της Ένωσης, η συνάντησή μου με διακεκριμένους αμπελουργούς, καθώς και η παρουσία φυσικά του οινοποιού με γέμισε γνώσεις αλλά γέννησε και επιθυμία για δεύτερη επίσκεψη. Πολύ ενδιαφέρουσα η ξενάγηση στο υπόγειο κελλάρι και αναμφίβολα εντυπωσιακή η αισθητή αλλαγή θερμοκρασίας χωρίς καμία πρόσθετη τεχνολογική παρέμβαση. Οι γευστικές δοκιμές επικεντρώθηκαν στις νέες ετικέτες των: Merlot (με αναγωγική ωρίμαση στο κελλάρι, μετά την εμφιάλωση), αφιλτράριστο Αγιωργήτικο με περιορισμένη χρήση θειώδους και “Avros” από Μοσχάτο Λήμνου, με επίσης λιγότερο διοξείδιο του θείου και έντονο αρωματικό χαρακτήρα.
Στο οινοποιείο του κ. Μυλωνά, η κάθοδος ενός γκρουπ Ρώσων έδωσε άλλη νότα στην επισκεψιμότητα και στη γευστική δοκιμή των ετικετών. Την τιμητική τους είχαν τα γκρουπ και στο οινοποιείο της Αναστασίας Φράγκου και αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την άνοδο του οινοτουρισμού. Βέβαια πρέπει να γίνει οργανωμένα γιατί και άριστη πρώτη ύλη υπάρχει στον Αττικό αμπελώνα και ενδιαφέρον κυρίως από το εξωτερικό.
Ο κοινός παρονομαστής πάντως, εκτός από τη δεδομένη επιθυμία των επισκεπτών να επωφεληθούν των δωρεάν παροχών και υπηρεσιών από πλευράς οινοπαραγωγών, αποτυπώθηκε και στην… έξοδο, αφού αρκετοί επισκέπτες προμηθεύτηκαν κρασιά και μάλιστα σε χαμηλότερες τιμές λόγω της εκδήλωσης.
Θα μοιραστώ μαζί σας την εκτίμηση που είχα πριν δέκα και πλέον χρόνια, όταν επισκεπτόμουν κι εγώ ως οινόφιλος τα κτήματα των οινοποιών. Την ίδια εκτίμηση έχω και τώρα, διότι κάθε χρόνο δικαιώνομαι. Η αγορά των ετικετών από τους χώρους των οινοποιείων, (ειδικά εκείνων που προέρχονται από παλαιότερους τρύγους), αποτελεί την πιο ιδανική και έξυπνη επιλογή! Όχι λόγω της μειωμένης τιμής, αλλά διότι οι συνθήκες αποθήκευσης και παλαίωσης στα κελλάρια είναι άριστες και ελεγχόμενες. Διότι αποφεύγονται οι (άσκοπες) μετακινήσεις και οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας.
Για τους παραπάνω λόγους σας συνιστώ την αγορά κρασιών από το χώρο των οινοποιείων. Μεγάλο πλεονέκτημα οι πολύ κοντινές αποστάσεις από την Αθήνα και η δυνατότητα συνδυαστικής εκδρομής στα προάστια της Αττικής. Οι Ανοιχτές Πόρτες τελείωσαν αλλά δεν έκλεισαν – παραμένουν Ανοιχτές! Κυρίως Σαββατοκύριακα, με γευστικές περιπλανήσεις και βέβαια δυνατότητα αγοράς. Στοιχεία επικοινωνίας, (καθώς και διευθύνσεις /συντεταγμένες GPS) για να μάθετε ημέρες και ώρες που δέχονται επισκέπτες τα συμμετέχοντα οινοποιεία των Ανοιχτών Πορτών 2018, θα βρείτε στα άρθρα-αφιερώματα που ήδη έχω γράψει στη στήλη ΝΕΑ.