Με γευστικές δοκιμές των ετικετών της τρέχουσας σοδειάς και 3 ξεναγήσεις ανά ημέρα, θα μπορούν οι επισκέπτες οινόφιλοι να συνδυάσουν τη Σαββατιάτικη ή/και Κυριακάτικη εξόρμησή τους, στο εντυπωσιακό κτήμα Παπαγιαννάκου, στα πλαίσια των φετινών Ανοιχτών Πορτών.
Οι ώρες επισκεψιμότητας είναι από τις 11:00 έως τις 17:00. Ωράριο ξεναγήσεων: 12:00, 14:00, 16:00
Επιπλέον δραστηριότητα για όλους την Κυριακή 27/5, στις 14:00: Pilates (στο χώρο του οινοποιείου)
Το οινοποιείο Παπαγιαννάκου αποτελεί το πρώτο βιοκλιματικό οινοποιείο με ειδικό σχεδιασμό και κατασκευή στην Ελλάδα. Βρίσκεται στη θέση Καλογέρι, στο Μαρκόπουλο Αττικής, στην καρδιά του Αττικού Αμπελώνα. Ένα εκ των πιο μελετημένων, κατασκευαστικά, στοιχείων του οινοποιείου είναι ότι σε ένα ενδιάμεσο επίπεδο μεταξύ υπογείου και ισογείου, οριοθετείται ο χώρος γευσιγνωσίας, που επιτρέπει την ταυτόχρονη θέαση της κάβας παλαίωσης με τα βαρέλια και του αμπελώνα των Μεσογείων.
Ετικέτες που ξεχωρίζουν
- Λευκός ξηρός από μονοποικιλιακό Σαββατιανό, ΠΓΕ Μαρκόπουλο.
Τα δεδομένα του αμπελώνα: 1) Kλήματα άνω των 50 ετών, 2) ασβεστολιθικά εδάφη, 3) επιλογή μη άρδευσης.
Εσοδεία/Στρέμμα: 400 κιλά καρπού, δηλαδή περιορισμένη ποσότητα πρώτης ύλης ώστε να δώσει ποιοτικότερο αποτέλεσμα.
Οινοποίηση: Κρυοεκχύλιση σε ανοξείδωτες δεξαμενές και ζύμωση σε ελεγχόμενη θερμοκρασία 16-18°c. Όταν ολοκληρωθεί η ζύμωση,το κρασί μεταφέρεται σε νέα δρύινα γαλλικά βαρέλια όπου παραμένει από 4 έως 6 μήνες. Επομένως αποκτά πολυπλοκότητα και τα στοιχεία του αρωματικού χαρακτήρα που μπορεί να δώσει ένα καινούριο βαρέλι. Μην φοβηθείτε να το κρατήσετε σε ιδανικές συνθήκες παλαίωσης για τα επόμενα 3 χρόνια από τον τρύγο και θα σας αποζημιώσει με γευστική και αρωματική εξέλιξη.
-
Μονοποικιλιακό Ασύρτικο Παπαγιαννάκου, ΠΓΕ Αττική
Τα δεδομένα του αμπελώνα: 1) Mη αρδευόμενος, 2) με ασβεστολιθικά εδάφη
Εσοδεία/Στρέμμα: 600 κιλά καρπού
Οινοποίηση: Κρυοεκχύλιση, ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές με ελεγχόμενη θερμοκρασία 16-18°c. Ωρίμαση στη φιάλη για 1 χρόνο.
Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό κάποιου όταν πρόκειται να δοκιμάσει Ασύρτικο εκτός Σαντορίνης, είναι η ύπαρξη ή μη, του στοιχείου της ορυκτότητας, καθώς και η ένταση της οξύτητας. Εδώ ο οινοποιός κέρδισε το στοίχημα αυτό και σε μια τυφλή γευστική δοκιμή θα ήταν ενδιαφέρον πόσοι θα έβρισκαν ότι πρόκειται για ΠΓΕ Αττική και όχι ΠΟΠ Σαντορίνη…
Πληροφορίες κτήματος
Οινοποιείο Παπαγιαννάκου
Πούσι – Καλογέρι, 19 003
Μαρκόπουλο Μεσογαίας, Αττική
Τηλέφωνο: 22990.25206
Fax: 22990 23554
Εmail: info@papagiannakos.gr
Υπεύθυνος: Βασίλης Παπαγιαννάκος
GPS συντεταγμένες:
Latitude: 37.904632 – 37º 54′ 16.675″
Longitude: 23.983433 – 23° 59′ 0.358″