Σε μια περίοδο ανησυχίας και έντονου προβληματισμού για την παγκόσμια υγεία εξαιτίας του κορωνοϊού, η οργανωμένη γευσιγνωσία του κρασιού δεν αποτελεί εξαίρεση. Όλες σχεδόν οι σημαντικές εκθέσεις κρασιού ανά τον κόσμο αναβλήθηκαν. Στη χώρα μας οι υπεύθυνοι των εκθέσεων Οινόραμα και Food Expo (Oenotelia) ανακοίνωσαν νέες ημερομηνίες. Οι ημέρες διεξαγωγής τους είναι 3-5 Μαϊου και 16-18 Μαϊου 2020 αντίστοιχα. Η μεγαλύτερη έκθεση στον κόσμο, η γερμανική ProWein ματαίωσε οριστικά το σπουδαίο γεγονός στο Dusseldorf. Ο θανατηφόρος ιός στάθηκε η αφορμή για να γράψουμε το παρόν άρθρο που βρίσκει εφαρμογή στις πολυαναμενόμενες οινικές εκδηλώσεις. Από καιρό θέλαμε να δημοσιεύσουμε το θέμα της υγιεινής και των σωστών πρακτικών σε χώρους μαζικής γευσιγνωσίας. Τώρα ήρθε η κατάλληλη στιγμή γι’ αυτό.
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, ΜΙΛΗΣΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ!
1.Είναι σύνηθες περιστατικό μέσα σε μια αίθουσα γευσιγνωσίας να συγκεντρώνονται πολυάριθμοι επισκέπτες σε συγκεκριμένα stands. Η συνομιλία με τον οινολόγο ή/και τον οινοποιό είναι η δεύτερη δημοφιλέστερη επιλογή για έναν οινόφιλο, μετά τη γευστική δοκιμή εξαιρετικών κρασιών. Δεν είναι η ιδανική στιγμή για να λύσουμε όλες μας τις απορίες. Η κατάσταση “πατείς με πατώ σε” σε ελάχιστα τετραγωνικά μπορεί να αποφέρει μεν νέες γνωριμίες, αλλά η… σαρδελοποίησή σας κάθε άλλο παρά ευχάριστη είναι.
ΜΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ – ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ!
2. Σε κάποιες μεγάλες εκθέσεις κρασιού οι ουρές στην είσοδο για την απόκτηση εισιτηρίου είναι τεράστιες. Ενώ λειτουργεί η ηλεκτρονική προαγορά, συνήθως η συλλογή πρόσθετων στοιχείων των επισκεπτών στα ταμεία εκ μέρους των διοργανωτών δημιουργεί αδικαιολόγητο συνωστισμό σε κλειστό χώρο. Οι επαγγελματίες του κρασιού έχουν γενικά πιο ευνοϊκή μεταχείριση και γρηγορότερη πρόσβαση. Η ευθύνη αποδίδεται στους διοργανωτές που πρέπει να σεβαστούν και τον πολύτιμο χρόνο των οινόφιλων.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΤΟ ΠΤΥΕΙΝ ΑΛΛΑ ΜΕ ΧΑΡΗ…
3. Με μία φράση: “Μην αφήνετε τα ποτήρια σας κοντά στα πτυελοδοχεία”. Κατανοούμε ότι θέλετε να κρατήσετε σημειώσεις για τα κρασιά που δοκιμάζετε και πρέπει να ακουμπήσετε το ποτήρι κάπου. Είτε λόγω βιασύνης είτε λόγω… αστοχίας εκείνοι που πτύουν το κρασί στις ειδικές υποδοχές συγκέντρωσης του οίνου θα σας μαγαρίσουν το ποτήρι. Η ενδεδειγμένη λύση είναι μια πάνινη ποτηροθήκη περασμένη στο λαιμό σας για να έχετε και τα δύο χέρια ελεύθερα.
ΠΕΡΙ ΠΟΤΗΡΙΟΥ Ο ΛΟΓΟΣ
4. Χιλιάδες ποτήρια βγαίνουν από τα χαρτονένια κουτιά τους και σαν στρατιωτάκια τοποθετούνται στοιχισμένα σε ημιανάπαυση στα τραπέζια της εισόδου. Υποθέτοντας ότι είναι καθαρά εφόσον προέρχονται από το εργοστάσιο κατασκευής τους, δίνονται στους επισκέπτες. Σε εκθέσεις με διάρκεια παραπάνω της μιας ημέρας είναι πιθανό να μην επαρκούν με λογικό επακόλουθο να πλένονται και να διατίθενται εκ νέου στην υποδοχή. Για λόγους που δεν σχετίζονται αποκλειστικά με το θέμα της υγιεινής των ποτηριών, κάποιοι τα φέρνουν από το σπίτι τους. Οι γευσιγνώστες για παράδειγμα φέρνουν το ποτήρι που κρίνουν ότι αναδεικνύει καλύτερα τα αρωματικά-γευστικά χαρακτηριστικά των κρασιών που δοκιμάζουν. Γιατί να μην κάνετε το ίδιο λαμβάνοντας υπόψιν σας και τις δύο παραμέτρους; Στο τέλος της γευσιγνωσίας μπορείτε να πάρετε ως σουβενίρ το ποτήρι της έκθεσης που συνήθως συμπεριλαμβάνεται στην τιμή εισόδου.
5. Το wine service επιβάλλεται να μην έχει “επαφές”. Έχει παρατηρηθεί επανειλλημένα να ακουμπάει το χείλος της φιάλης στα ποτήρια. Δεδομένου ότι ένα μπουκάλι των 750ml σερβίρει τουλάχιστον 15 άτομα, είναι πολύ πιθανό να μεταφερθούν μικρόβια από το ένα ποτήρι στο άλλο. Σε μια πολύωρη έκθεση είναι λογικό να κουραστεί το χέρι του ανθρώπου που σερβίρει, ωστόσο είναι πολύ σημαντική η σωστή πρακτική και υγιεινή. Εξαίρεση δεν αποτελούν οι privé αίθουσες γευσιγνωσίας όπου επιτρέπεται η είσοδος μόνο στους επαγγελματίες. Οι τελευταίοι, λόγω και της απουσίας εκπροσώπων των επιλεγμένων οίνων, αισθάνονται σαν στο σπίτι τους σερβίροντας κρασί, νερό αλλά και σόδα με τον ίδιο λανθασμένο τρόπο.
ΠΟΤΗΡΙ ΠΡΟΣ ΚΑΡΑΦΑ: ΜΕΙΝΕ ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ ΜΕΣΑ ΜΟΥ…
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το σερβίρισμα από καράφα. Τα χείλη καράφας-ποτηριών όχι μόνο φιλιούνται αλλά πραγματοποιείται ενίοτε παρατεταμένη διείσδυση του στομίου της καράφας στα αδημονούντα ποτήρια! Αιτία είναι κυρίως το βάρος της και η δυσκολία σερβιρίσματος με συγκεκριμένη ποσότητα. Ποιος από εμάς δεν επιθυμεί 2-3 γουλιές περισσότερο κρασί από αυτό που τελικά μπαίνει στο ποτήρι μας; Η λυγερόκορμη καράφα φιλοξενεί το εκλεκτότερο κρασί παλαίωσης του κτήματος και συνήθως το ακριβότερο. Ας παίρνουμε όμως τις προφυλάξεις μας όσο και αν προσδοκούμε επιπλέον ποσότητα και άρα απόλαυση.
ΑΚΟΥΜΠΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΓΑΝΤΙ!
6. Drop stop. Απαραίτητα; Ναι, τα μεταλλικά ελάσματα καθώς και τα ειδικά πώματα ελεγχόμενης ροής διευκολύνουν το σερβίρισμα καθιστώντας το μάλιστα πιο ακριβές. Στα stands των οινοποιών, ίσως λόγω βιασύνης αλλά και αβλεψίας αφαιρούνται με γυμνό χέρι από την άδεια φιάλη και επανατοποθετούνται στη γεμάτη. Είναι πιο έντονο το φαινόμενο στις γευσιγνωσίες των παράλληλων εκδηλώσεων. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να αποφευχθεί με τη χρήση ενός μαντηλιού ή γαντιού μιας χρήσης.
ΤΟ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΟ AFTER PARTY ΜΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΡΑΣΙΩΝ
7. Όταν μια έκθεση τελειώνει όλοι είναι ευχαριστημένοι για διαφορετικό πάντως λόγο. Κάποιοι επισκέπτες ορέγονται να συνεχίσουν τη γευσιγνωσία παίρνοντας τις εναπομείνασες ανοιχτές φιάλες μαζί τους. Τους παραπέμπουμε στο 5ο “όχι” για τον επιπρόσθετο λόγο ότι πιθανώς να σερβιρίστηκαν πιο πριν κάποιοι άλλοι μόνοι τους. Το ίδιο θα συστήναμε και για όσους θελήσουν να οικειοποιηθούν τα χρησιμοποιημένα ποτήρια τρίτων. Εναλλακτικά τους προτείνουμε να επισκέπτονται όλες τις εκθέσεις παίρνοντας το εκάστοτε ποτήρι ώστε να αποκτήσουν μια αξιοζήλευτη συλλογή!
Θεωρούμε ότι όλοι λίγο-πολύ έχουμε παρατηρήσει αυτά τα περιστατικά αλλά δεν έχουμε δώσει τη δέουσα προσοχή διότι δεν συνέτρεξε σοβαρός λόγος. Ευχόμαστε στο εξής να είμαστε όλοι υγιείς και να απολαμβάνουμε με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης τις εκθέσεις κρασιού που τόσο αγαπάμε. Αμήν…
Ισαάκ
Πολύ εύστοχες οι παρατηρήσεις ,ακριβώς έτσι γίνονται στις εκθέσεις .
750ml
Σας ευχαριστούμε πολύ