Ποια σχέση θα μπορούσε να έχει η γεωμετρία με μια γευσιγνωσία; Οι όροι “κάθετη” και “οριζόντια” βρίσκουν εφαρμογή στον τίτλο των πιο συναρπαστικών γευστικών δοκιμών κρασιού & masterclass. Κρασιά διαφορετικής σοδειάς για τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί οι ίδιες πρακτικές οινοποίησης αποτελούν μια κάθετη γευσιγνωσία. Οριζόντια γευσιγνωσία κάνουμε με κρασιά της ίδιας σοδειάς που όμως έχουν παραχθεί με διαφορετική μέθοδο οινοποίησης. Το boutique οινοποιείο Florian από τον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης με δύο Sauvignon Blanc της σοδειάς του ’18 μας εμπνέει να εξερευνήσουμε γευστικά τη διάσημη αυτή ποικιλία.
Η ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Οι περιορισμένες στρεμματικές αποδόσεις που αντιστοιχούν σε 650 κιλά ανά στρέμμα αναμφίβολα βελτιστοποιούν την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Ο σταφυλοχυμός αφού ζυμώνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές σε χαμηλή θερμοκρασία, κατόπιν παραμένει για 6 μήνες με τις λεπτές οινολάσπες. Το Sauvignon Blanc εμφιαλώθηκε σε 5735 μπουκάλια των 750ml. Ο μούστος που προορίζεται για το Sauvignon Blanc Fume, μετά το πέρας του 80% της ζύμωσης μεταφέρεται με τις ψιλές οινολάσπες του σε δρύϊνα βαρέλια 300 λίτρων μέτριου καψίματος. Σημειωτέον ότι τα βαρέλια έχουν υποστεί φυσική ξήρανση για 36 μήνες. Βγήκαν ήδη 1825 φιάλες στην αγορά μετά από 6μηνη παραμονή στα βαρέλια.
Η ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ
ΠΓΕ Μακεδονία – Sauvignon Blanc ’18
Χρώμα ωχρό λεμονοπράσινο με μέτρια ένταση μύτης. Ο βοτανικός χαρακτήρας και τα φυτικά χαρακτηριστικά είναι διακριτά όπως το γρασίδι και τα σπαράγγια. Στο στόμα είναι ξηρό με μέτρια οξύτητα, μέτριο (+) σώμα και μέτρια (+) ένταση γεύσης. Κυδώνι και ανθικά χαρακτηριστικά όπως το χαμομήλι και τα γηρασμένα άνθη κυριαρχούν στο στόμα. Έπονται τα προαναφερθέντα αρωματικά στοιχεία που βρήκαμε στη μύτη. Το εντυπωσιακά υψηλό επίπεδο της αλκοόλης που ανέρχεται στο 15% δεν μας ενόχλησε. Είναι αρκετά καλά “κρυμμένο” στο σώμα του οίνου. Η επίγευση κρίνεται μέτρια. Το κρασί είναι έτοιμο για κατανάλωση τώρα αλλά προτείνεται και μέσα στα προσεχή τρία χρόνια.
ΠΓΕ Μακεδονία – Sauvignon Blanc Fume ’18
Χρώμα ωχρό λεμονί με μέτρια (+) ένταση μύτης. Το ξύλο του βαρελιού δίνει εξαρχής το σύνθημα για το τι θα επακολουθήσει. Πλούσια αρώματα βανίλιας και τοστ κατακλύζουν τη μύτη. Στο στόμα είναι ξηρό με μέτρια (+) οξύτητα, μέτριο (+) σώμα και μέτρια (+) ένταση γεύσης. Διακρίνουμε έντονη βουτυράτη γεύση με γενναίες δόσεις βανίλιας και ζύμης και έναν θα λέγαμε μελένιο χαρακτήρα. Με την επίγευση να χαρακτηρίζεται μακρά και την υφή κρεμώδη, θεωρούμε ότι θα ενθουσιάσει τους οινόφιλους που προτιμούν βαρελάτα λευκά. Πίνεται τώρα, ωστόσο θα ήταν ενδιαφέρον να περιμένουμε 3-5 χρόνια για να δούμε την εξέλιξή του.
Σκοπός κάθε οινοποιού είναι η ανάδειξη του λεγόμενου terroir. Υπάρχει όμως κάτι περισσότερο από αυτή την καθόλου εύκολη επιδίωξη. Θα μπορούσε να πει κάποιος σε μια τυφλή γευστική δοκιμή: “Αυτό το κρασί μου θυμίζει το Sauvignon του Florian”. Θεωρούμε ότι η υπέρτατη πρόκληση είναι η ταύτιση των κρασιών με τον ίδιο τον δημιουργό, ακόμα μεγαλύτερη από την ανάδειξη του τόπου που τα γέννησε.