Πολλοί υποστηρίζουν ότι τα μεγάλα κρασιά γίνονται στο αμπέλι με κύριο άξονα τη γνώση και την εμπειρία. Εμείς συμπληρώνουμε ότι η συστηματική έρευνα, ο πειραματισμός και η έμπνευση για δημιουργία αποτελούν τη μαγιά κάθε νέας προσπάθειας. Πόσο δε μάλλον όταν πρόκειται για το όραμα νέων ανθρώπων που επιχειρούν κάτι εντελώς πρωτοποριακό για τα έως τώρα δεδομένα στον οινικό κλάδο. Είχαμε τη χαρά να παρευρεθούμε στην παρουσίαση της πτυχιακής εργασίας του Ευάγγελου Νικολού από το ομώνυμο οινοποιείο. Το θέμα της πτυχιακής που παράλληλα αποτελεί καινοτομία αφορά τον αφρώδη οίνο από Σαββατιανό με δεύτερη ζύμωση στη φιάλη (methode traditionelle).
Η παρουσίαση έλαβε χώρα την 15η Ιουνίου στο οινοποιείο Νικολού που εδρεύει στο Κορωπί Αττικής. Πραγματοποιήθηκε γευστική δοκιμή & αξιολόγηση 6 διαφορετικών αφρωδών οίνων που προήλθαν από σταφύλια πρώϊμου τρύγου. Ο αριθμός αυτός προκύπτει από το συνδυασμό τριών στελεχών ζυμομυκήτων του εμπορίου με το liqueur de tirage να είναι λευκή ζάχαρη ή μούστος (φυσική προέλευση σακχάρων). Μετά τη δευτερογενή ζύμωση τα κρασιά παρέμειναν σε επαφή με τις λεπτές λάσπες για 7 μήνες. Το liqueur d’ expedition ήταν ο οίνος βάσης. Προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα σφάλματος λόγω του περιορισμένου αριθμού δειγμάτων, έγινε επαναληπτική δοκιμή σε δεύτερες φιάλες οίνου. Στην πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία συμμετείχε 13μελής επιτροπή που ήταν υπεύθυνη για τη δοκιμή και αξιολόγηση του συνόλου των δειγμάτων. Τα ονόματα και οι ιδιότητες των αξιολογητών αναφέρονται στο τέλος του άρθρου.
Ο Ευάγγελος Νικολού, σπουδαστής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μας είπε: “Επιδίωξή μου είναι να αναδείξω τη δυναμική της ποικιλίας μέσα από πειράματα με απώτερο σκοπό τα αποτελέσματα της έρευνας να ενσωματωθούν στην παραγωγή. Το Σαββατιανό μπορεί να δώσει ποιοτικούς αφρώδεις οίνους. Πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι το πώς εκφράζεται η ποικιλία μέσα από μια δεύτερη ζύμωση στη φιάλη. Σε συνέχεια του πειράματος θα μελετηθούν τα αρωματικά/γευστικά χαρακτηριστικά”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την παρουσίαση της πτυχιακής εργασίας του Ευάγγελου, απολαύσαμε δύο νέους πειραματικούς οίνους διά χειρός του κ. Βασίλη Νικολού. Η μονοποικιλιακή Μανδηλαριά σε ροζέ αφρώδη εκδοχή είναι από τις ελάχιστες οινοποιήσεις στην Ελλάδα! Η παραδοσιακή μέθοδος προτιμήθηκε από τον οινοποιό. Το liqueur d’ expedition συνέβαλε στα 20gr. ζάχαρης ανά λίτρο στο ένα αφρώδες και σε 40gr/l στο δεύτερο. Υψηλής έντασης βενζοϊκά αρώματα στη μύτη, καθώς και χαρακτήρας φρέσκων κόκκινων φρούτων στο στόμα περιγράφουν συνοπτικά τους ροζέ αφρώδεις οίνους. Προέρχονται από το ίδιο αμπελοτόπι (ηλικίας μόλις 3 ετών) με υψόμετρο 300μ. στους πρόποδες του Υμηττού. Η οικογένεια Νικολού πιστεύει όχι μόνο στη δυναμική αυτών των ποικιλιών αλλά και στη δημιουργία αφρωδών οίνων ποιότητος. Είναι πλέον γεγονός η αυξητική τάση που παρουσιάζει η κατανάλωση των αφρωδών στην Ελλάδα λόγω και του ιδιαίτερα θερμού κλίματος. Θεωρούμε ότι ολοένα και περισσότεροι θα ερευνούν και θα επενδύουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Η επιτροπή των αξιολογητών απαρτιζόταν από οινοποιούς-μέλη της ΕΝΟΑΑ: κ. Σταμάτης Μυλωνάς (οινοποιείο Μυλωνά), κ. Γκίνης Σωτήρης (οινοποιείο Άωτον), κ. Γκίκας Ανδρέας (οινοποιείο Γκίκα), κ. Αλλαγιάννης Βασίλης (οινοποιείο Αλλαγιάννη). Επίσης συμμετείχαν ο κ. Χρήστος Φωτιάδης (domaine Costa Lazaridi), η κ. Μάντυ Κεχαγιά και η κ. Κουσίση Ελισάβετ (καθηγήτριες στο ΠΑΔΑ). Ο κ. Κοτσερίδης Γιώργος (καθηγητής και υπεύθυνος εργ. οινολογίας του ΓΠΑ), ο κ. Νικολάου Κωνσταντίνος (πρόεδρος ΜΑΡΚΟ), ο κ. Δημήτρης Ντούνης (αμπελουργός-οινολόγος). Η κ. Βασιλική Τρωϊάννου (οινολόγος στο εργαστήριο ΙΝΝΟVINO IKE), ο κ. Erwin Overeem (τεχνολόγος τροφίμων) και ο υπογράφων από το οινικό blog 750ml.gr
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ευάγγελο Νικολού στο τηλ. 2106020775