Αλλαγες στην καλλιεργεια της αμπελου
Αλλαγές στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του παραγόμενου οίνου
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η θερμοκρασία της Ευρώπης αναμένεται τα επόμενα 50 χρόνια να αυξηθεί από 3-5 βαθμούς Κελσίου. Η μεταβολή αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της υγρασίας, των παρασίτων και των ασθενειών επιφέροντας μικρότερες χειμερινές περιόδους και πρώιμους τρύγους. Εκτιμάται πως η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό C θα οδηγήσει σε πρωίμιση του τρύγου κατά μία εβδομάδα. Αν αναλογιστεί κανείς πως ακόμη και μικρές μεταβολές του καιρού μπορούν να επηρεάσουν τη χημική σύσταση και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των σταφυλιών και κατά συνέπεια του κρασιού, μπορούμε να συμπεράνουμε τις επερχόμενες αλλαγές.
Κλιματικές παράμετροι που επηρεάζουν την αμπελουργία
- Η θερμοκρασία. Μεταβάλλεται άμεσα ο ρυθμός ωρίμασης του σταφυλιού. Η συγκέντρωση των σακχάρων αυξάνεται λόγω της απότομης αύξησης της θερμοκρασίας ενώ οι φαινολικοί παράγοντες επηρεάζονται πολλές φορές αρνητικά.
- Η υγρασία
- Η ηλιακή ακτινοβολία
Οι παρατεταμένα υψηλές τιμές της θερμοκρασίας με την ταυτόχρονη έλλειψη νερού θα μεταβάλλουν τα συστατικά των σταφυλιών που επηρεάζουν το χρώμα, το άρωμα και την συγκέντρωση οξέων και σακχάρων. Η μεταβολή αυτή θα έχει άμεση επίδραση στο παραγόμενο από αυτούς τους καρπούς, κρασί. Εμβληματικά οινοποιεία που έχουν ταυτιστεί με την καλλιέργεια συγκεκριμένων ποικιλιών σε διάσημες περιοχές και παραγωγή αντίστοιχων ετικετών κρασιού, θα κληθούν να πάρουν σημαντικές αποφάσεις στο εγγύς μέλλον. Για παράδειγμα η καλλιέργεια του ευαίσθητου και κομψού Pinot Noir στα αμπελοτεμάχια της Βουργουνδίας, θα καταστεί δύσκολη εάν αυξηθεί η θερμοκρασία κατά 2 βαθμούς C.
Η έλλειψη νερού επηρεάζει τη φωτοσύνθεση και την ανάπτυξη των βλαστών. Εχει επίδραση στην περιεκτικότητα τανινών και ανθοκυανών, ενώ το «στρες» που θα προκληθεί στο φυτό θα οδηγήσει σε βλάβες στα φύλλα και θα επηρεάσει την ωρίμαση των σταφυλιών. Στη μεταβολή των ποιοτικών χαρακτηριστικών του παραγόμενου οίνου – στην περίπτωση κυρίως των ερυθρών κρασιών – θα πρέπει να προσμετρηθεί και η αλλαγή στα χαρακτηριστικά του ξύλου των βαρελιών. Η αύξηση των επιπέδων CO2 στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής έχει αποδειχθεί πως αυξάνει το ρυθμό ανάπτυξης της δρυός. Αυτό σημαίνει αύξηση του μεγέθους και του αριθμού των «αγγείων» που μεταφέρουν νερό και άλλα θρεπτικά συστατικά στο δέντρο. Αυτό αφενός θα επηρεάσει το κόστος κατασκευής των βαρελιών, καθώς το ξύλο θα είναι πιο εύθραυστο και αφετέρου θα επηρεάσει γευστικά το κρασί κατά τη διάρκεια παραμονής του στο βαρέλι.
Νεες επιχειρηματικες ευκαιριες
Πλεονεκτήματα κρασιού ως επενδυτικό προϊόν
- Φυσικό περιουσιακό στοιχείο.
- Η ιστορία δείχνει πως η τιμή του δε μεταβάλλεται σε περιόδους κρίσης.
- Στις περισσότερες χώρες η κατοχή του δεν φορολογείται.
- Η τιμή του αυξάνεται σε βάθος χρόνου.
- Η ρευστοποίησή του ως επενδυτικό προϊόν δεν επηρεάζεται άμεσα από τους νόμους της αγοράς.