Δεδομένου ότι οι φιάλες/ετικέτες του Winery Monsieur Nicolas by G. Karamitros, διαφοροποιούνται ως προς την αισθητική τους, δεν σας κρύβουμε ότι περιμέναμε με ιδιαίτερη ανυπομονησία την άφιξη της νέας ετικέτας Syrah “Paradise can wait“! Ετικέτα που είχαμε την τιμή να δημοσιεύσουμε πρώτοι πανελλαδικά (σχετικό βίντεο στη σελίδα του Facebook 750ml.gr). Όπως επίσης και να δοκιμάσουμε πρώτοι το κρασί, δίνοντάς σας τις εντυπώσεις μας μέσα από αυτό το δυναμικό blog που πρωταρχικό σκοπό έχει την έγκαιρη & έγκυρη οινική επικοινωνία.
Γι αυτόν ακριβώς το λόγο, την ιδιαιτερότητα της ετικέτας, σας παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το σημείωμα του οινοποιού που αναγράφεται στη φιάλη και στο συνοδευτικό ενημερωτικό φυλλάδιο.
PARADISE CAN WAIT
“Περίμενε φίλε, περίμενε…
Εσύ δεν ήθελες πάντα ένα αυθεντικό γαλλικό Syrah, για να το ανοίξεις ένα κρύο χειμωνιάτικο βράδυ, δίπλα στο τζάκι παρέα με φίλους; Εσύ δεν έλεγες πάντα ότι ένα εκλεκτό Syrah είναι η ύψιστη απόλαυση γι΄αυτούς που ξέρουν τα μυστικά του κρασιού; Ε, για ένα τέτοιο κρασί πρέπει να περιμένεις…
Όπως περιμένει και το ίδιο το κρασί. Μέσα στα γαλλικά δρύινα βαρέλια, στις δροσερές υπόγειες στοές του οινοποιείου μας, για να δώσει τα αρώματά του, να πάρει το χρώμα του, να είναι έτοιμο να σου παραδοθεί. Απόλαυσέ το. Άσε το να σε πάρει μαζί του στο δικό του Παράδεισο, των αρωμάτων και των γεύσεων. Ο αληθινός Παράδεισος είναι εδώ και τώρα… γι’ αυτό αιχμαλώτισε τη στιγμή πριν φύγει για πάντα. Απόλαυσέ την αργά-αργά, γουλιά-γουλιά…“
Πληροφορίες ετικέτας
Όνομα ετικέτας: PARADISE CAN WAIT
Κατηγορία οίνου: Ερυθρός, ξηρός, ήσυχος
Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Καρδίτσα
Winery Monsieur Nicolas
Παραγωγή & Εμφιάλωση: Οινοποιείο Γ .Καραμήτρου & ΣΙΑ Ο.Ε.
ABV: 14%
Ποικιλιακή σύνθεση: Syrah μονοποικιλιακό
Άλλες σημαντικές πληροφορίες
Τρύγος του 2015
Παλαίωση 1 χρόνο σε γαλλικά δρύϊνα βαρέλια και κατόπιν σε δεξαμενή.
60% των βαρελιών που χρησιμοποιήθηκαν είναι πρώτης χρήσης και το υπόλοιπο 40% είναι δεύτερης και τρίτης χρήσης.
Τα βαρέλια είναι καμμένα με ατμό και όχι με φωτιά, ώστε η επιρροή από το ξύλο να είναι ηπιότερη.
Υψόμετρο αμπελώνων: 700 μέτρα
ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Διαύγεια: καθαρό
Ένταση (διαπερατότητα): Βαθύ
Χρώμα: Ρουμπινί
Άλλες παρατηρήσεις: Δάκρυα μεγάλης πυκνότητας και αργής ταχύτητας
ΜΥΤΗ
Κατάσταση: καθαρή
Ένταση: μέτρια (+)
Αρωματικά χαρακτηριστικά: Κυριαρχούν τα πικάντικα μπαχαρικά. Βγαίνει σε πρώτη φάση το μαύρο πιπέρι. Διακριτά τα ζωϊκά, κατά κύριο λόγο το δέρμα. Μαρμελάδα δαμάσκηνο και ώριμο βύσσινο συμπληρώνουν την πολύπλοκη αρωματική παλέτα. Το ξύλο του βαρελιού είναι πολύ διακριτικό και δίνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στα προαναφερθέντα αρώματα.
Εξέλιξη: νεαρό
ΣΤΟΜΑ
Γλυκύτητα: ξηρό
Οξύτητα: μέτρια (+)
Τανίνη: μέτρια (+) Είναι πλήρως ενσωματωμένες οι τανίνες στο σώμα του οίνου. Καθόλου ενοχλητικές, θα λέγαμε βελούδινες.
Αλκοόλ: μέτριας (+) έντασης
Σώμα: μέτριο (+)
Ένταση γεύσης: έντονη
Χαρακτηριστικά γεύσης: Σε υπερθετικό βαθμό, αναμφισβήτητα, τα πικάντικα μπαχαρικά και συγκεκριμένα το φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Εξίσου εμφανή με τα αρώματα της μύτης, τα ζωϊκά γευστικά χαρακτηριστικά, με το δέρμα να συνοδεύεται επιπλέον με το ψημένο μπέϊκον. Νότες καπνού και ώριμα φρούτα, κυρίως βύσσινο μας κάνουν να ξεχνάμε ότι ο οίνος έχει περάσει έναν ολόκληρο χρόνο σε βαρέλι. Τα χαρακτηριστικά του ξύλου εντέχνως στα παρασκήνια!
Επίγευση: μακρά. Ειδικά τα πικάντικα μπαχαρικά, με το μαύρο πιπέρι να έχει αξιοθαύμαστη διάρκεια. Μένει στο στόμα με συνέπεια και υπενθυμίζει σε κάθε γουλιά ότι πρόκειται για Syrah. Ακόμα και σε τυφλή γευστική δοκιμή, με βεβαιότητα θα λέγαμε ότι είναι μονοποικιλιακό και όχι blend με άλλες ποικιλίες.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Η ποιότητα χαρακτηρίζεται εξαιρετική διότι:
Η ποικιλία εκφράζεται σε απόλυτο βαθμό μέσα από το κρασί. Υπάρχει πολύ καλή ισορροπία φρούτου και οξύτητας. Το κρασί έχει έντονη ένταση γεύσης και μακρά επίγευση. Χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα γεύσεων και αρωμάτων.
Όσον αφορά την καταλληλότητα της στιγμής κατανάλωσής του, θα λέγαμε με σιγουριά ότι είναι ήδη έτοιμο. Θα προσφέρει δυνατές συγκινήσεις δίπλα σε ψητά κρέατα από κυνήγι, ιδανικά όχι πολύ λιπαρά, αλλά με πλούσιες κόκκινες σάλτσες και καρυκεύματα. Ωστόσο, θα ήταν απαιτητό να περιμένουμε 5 έως 8 έτη από τον τρύγο, ίσως και παραπάνω. Αυτό που δεν μπορούμε να σας πούμε με ακρίβεια είναι το πότε θα φτάσει στο καλύτερό του σημείο, όμως σας προτείνουμε αυτό που θα πράξουμε κι εμείς… συνειδητή αγορά τουλάχιστον 3 φιαλών για να δούμε την ενδιαφέρουσα εξέλιξή του. Η σοδειά του ’15 έβγαλε ένα εξαιρετικό κρασί και αυτός που θα κρίνει αν θα μετεξελιχθεί σε Μεγάλο, είναι αναμφίβολα ο Χρόνος!