Δεδομένου ότι αποτελεί την πρώτη οινοποίηση Pinot Noir rosé στην Ελλάδα, (ξηρός, ήσυχος οίνος), δίνει μια διαφορετική διάσταση σε ό,τι έχει δοκιμαστεί έως τώρα στον Ελληνικό Αμπελώνα. Τολμηρό εγχείρημα, αλλά κανείς δεν ξέρει πραγματικά τις δυνατότητές του αν δεν τολμήσει… Κι εμείς που το δοκιμάσαμε πρώτοι και είχαμε την αποκλειστικότητα της πρώτης δημοσίευσης της ετικέτας και γευσιγνωστικής του σημείωσης, θεωρούμε ότι θα ακολουθήσει τη γενικότερη αυξητική τάση ζήτησης που έχουν τα ροζέ στην αγορά της χώρας μας.
Πληροφορίες ετικέτας
Όνομα ετικέτας: Pinot Noir Rosé
Κατηγορία: Ξηρός, ήσυχος
Γεωγραφικό διαμέρισμα: Αχαΐα, Πελοπόννησος
Παραγωγός : Π.Ι. ΤΣΙΤΣΑΣ Ο.Ε. – RIRA
ABV: 13%
Ποικιλιακή σύνθεση: Pinot Noir
Σημαντικές πληροφορίες
Τρύγος: 5/8/17
Οινοποίηση: Κρυοεκχύλιση με χρήση ξηρού πάγου εντός πιεστηρίου για πλήρη αποκλεισμό του οξυγόνου
Επαφή με τα στέμφυλα: λιγότερο από 3 ώρες
ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Διαύγεια: καθαρό
Ένταση (διαπερατότητα): ωχρό
Χρώμα: σομόν
Άλλες παρατηρήσεις: Δάκρυα μέτριας πυκνότητας και ταχύτητας
ΜΥΤΗ
Κατάσταση: καθαρή
Ένταση: μέτρια
Αρωματικά χαρακτηριστικά: Κυριαρχούν ντελικάτα αρώματα πράσινων φρούτων όπως το άγουρο κόκκινο μήλο, το άγουρο αχλάδι και το φραγκοστάφυλο. Διακριτά τα αρώματα ροδιού.
Εξέλιξη: νεαρό
ΣΤΟΜΑ
Γλυκύτητα: ξηρό
Οξύτητα: μέτρια (+)
Αλκοόλ: μέτριας έντασης
Σώμα: μέτριο
Ένταση γεύσης: μέτρια (+)
Χαρακτηριστικά γεύσης: Ακολουθούν αυτά της μύτης, σε μεγαλύτερη όμως ένταση. Εκτός των ντελικάτων αρωμάτων πράσινων φρούτων (άγουρο κόκκινο μήλο, άγουρο αχλάδι, φραγκοστάφυλο, αγριόμηλο), γίνεται αισθητό και το κόκκινο φρούτο και συγκεκριμένα η άγουρη φράουλα. Επιπλέον, στο φόντο βγαίνουν τα φυτικά χαρακτηριστικά του τσαγιού και των βρεγμένων φύλλων.
Επίγευση: μέτρια (+). Παρατηρείται στην επίγευση ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας με πικρά στοιχεία, χωρίς όμως να ενοχλεί.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Η ποιότητα χαρακτηρίζεται καλή διότι:
Η ποικιλία εκφράζεται σε πρώτο βαθμό μέσα από το κρασί, υπάρχει καλή ισορροπία φρούτου και οξύτητας, το κρασί έχει μέτρια ένταση και διάρκεια, χωρίς το στοιχείο της πολυπλοκότητας.
Μπορεί να καταναλωθεί άμεσα. Ωστόσο, θα ήταν ενδιαφέρον να περιμένουμε έως 1 έτος για να δούμε την εξέλιξή του, όχι όμως περισσότερο διότι τα ντελικάτα αρώματά του μπορεί να χαθούν.
Εκτός του ότι καταναλώνεται και μόνο του σαν απεριτίφ, μπορεί να συνδυαστεί άψογα με κατσικίσιο τυρί, ως συνοδευτικό σε παλέτα φρούτων ή ιδανικά δίπλα σε πιάτα με αστακό και γαρίδες.
Θανος
Καλησπέρα σε ήδη υπάρχον αμπέλι με συραχ…καπερνε σοβινιον μερλοτ θα ταίριαζε το pinot noir αν γινόταν αντικατάσταση σε μια από της παραπάνω ?