Στις 4 Δεκεμβρίου διοργανώθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Electra Palace Hotel μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) και την Aephoria. Πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός καινοτομίας με παρουσίαση 14 υποψηφιοτήτων σχετιζομένων με τον αμπελοοινικό κλάδο. Άνθρωποι με όραμα και όρεξη για δημιουργία έθεσαν τις ιδέες τους ενώπιον 150 επαγγελματιών του χώρου. Το κοινό κλήθηκε να βαθμολογήσει με τη χρήση smartphone την ιδέα, την παρουσίαση, την επάρκεια, την ομαδικότητα και τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Την πρώτη θέση με την υψηλότερη βαθμολογία κατέκτησε η ομάδα των μεταπτυχιακών φοιτητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Η πρότασή τους αφορούσε την αξιοποίηση των υπολειμμάτων οινοποίησης για την παραλαβή φυσικών χρωστικών (πολυφαινολών) υψηλής προστιθέμενης αξίας για χρήση στη βιομηχανία καλλυντικών.Η ιδέα είναι απλή μα και πρωτοπόρα: Τα φυσικά συστατικά χρώματος που εμπεριέχονται στα στέμφυλα, οι ανθοκυάνες, υποκαθιστούν τις χρωστικές στα κραγιόν! Προηγείται βεβαίως μια σειρά εργαστηριακών διαδικασιών που εμπνεύστηκε η ομάδα των Ελλήνων φοιτητών ώστε να απομονώσει τα φυσικά χρώματα. Επιπροσθέτως, οι ανθοκυάνες διαθέτουν αντιοξειδωτική ικανότητα σε αντίθεση με τα τεχνητά χρώματα.
Από αριστερά ο κ. Πέτρος Ταραντίλης, καθηγητής ενόργανης χημικής ανάλυσης φυσικών προϊόντων. Oι μεταπτυχιακές φοιτήτριες (MSc) με κατεύθυνση “Μελέτη και αξιοποίηση φυσικών προϊόντων” Αδαμοπούλου Μαριγώ, Μητροπούλου Αγγελική, Αρβανιτάκη Δήμητρα, Λιόντου Πηνελόπη και ο μεταπτυχιακός φοιτητής (MSc) Μπίζος Θανάσης με κατεύθυνση “Οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων τροφίμων και γεωργίας” (MBA)
Συναντήσαμε τη δυναμική ομάδα που εμπνεύστηκε και δημιούργησε το πρώτο κραγιόν από φυσικά συστατικά στεμφύλων. Κατά την επίσκεψή μας στο εργαστήριο χημείας του Γεωπονικού πανεπιστημίου Αθηνών, συνομιλήσαμε με τους πέντε μεταπτυχιακούς φοιτητές και το μέντορά τους. Παρά την πρόσφατη διάκρισή τους στο διαγωνισμό καινοτομίας viti vini lab, εργάζονται ώστε να βελτιώσουν τα τεχνικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος (κατάλληλη υφή, τυποποίηση της απόχρωσης σύμφωνα με τις εμπορικές απαιτήσεις). Προτεραιότητά τους είναι η παραγωγή προϊόντων ομορφιάς με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, εστιάζοντας στην κυκλική οικονομία με τη χρήση στεμφύλων που επρόκειτο να πεταχτούν.
Κάποια από τα οινοποιεία της χώρας αξιοποιούν τα στέμφυλα για την παραγωγή τσίπουρου και ρακής, ενώ τα περισσότερα τα απορρίπτουν. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλος όγκος παραπροϊόντων οινοποίησης μπορεί να διατεθεί ως πρώτη ύλη για την παρασκευή καλλυντικών. Δεδομένου ότι η χρήση του food waste στην παραγωγή είναι ένας από τους 17 στόχους του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη, έτσι και η χρήση στεμφύλων συμβάλλει στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Η ευοίωνη προοπτική παρασκευής υψηλών προδιαγραφών καλλυντικών με φυσικά χρώματα συνάδει με το πόρισμα έρευνας σε παγκόσμια κλίμακα κατά την οποία οι πωλήσεις φυσικών καλλυντικών αυξάνονται αλματωδώς έως και 20% ετησίως έναντι μόνο 4% των συμβατικών.
Το κραγιόν ολοκληρωμένο και έτοιμο προς χρήση αν και προϊόν εργαστηρίου
Είναι γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι συνάνθρωποί μας είναι ευαισθητοποιημένοι με το πάντα επίκαιρο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος. Τα μηνύματα που παίρνουμε από τη νέα γενιά που αφιερώνει προσωπικό χρόνο μέσω της επιστήμης, ώστε να μετουσιώσει την ιδέα σε πράξη με γνώμονα το περιβαλλοντικό όφελος, είναι αναμφίβολα αισιόδοξα. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τη συλλογή και επεξεργασία άχρηστων υπολειμμάτων οινοποίησης και την περαιτέρω χρησιμοποίησή τους στην παγκόσμια βιομηχανία των καλλυντικών.
Όπως μας τόνισε η ομάδα, προτίθεται να ενημερώσει τους οινοπαραγωγούς καθώς και το καταναλωτικό κοινό με στόχο την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης. Με την εύρεση χρηματοδότησης και την κατ΄επέκταση ίδρυση εταιρείας, το επόμενο βήμα θα είναι η βελτίωση των προϊόντων και η αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού για αυτόματη παραγωγή. Άμεσο κοινωνικό όφελος θα είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η ανάδειξη καινοτόμων ελληνικών προϊόντων. Όπως αντιλαμβάνεστε, τα οινοποιεία που θα συνεργαστούν γίνονται μέρος της σημαντικής αυτής προσπάθειας και θα συμβάλλουν ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος.
Συντάκτης: Δημήτρης Περισοράτης – 750ml.gr