Όσοι έχετε επισκεφθεί την Κρήτη, είχατε κατά νου τον οινοτουρισμό ή έστω να απολαύσετε ένα κρασί στον τόπο παραγωγής του; Διευκρινίζω, όχι μόνο στον τόπο καταγωγής του αλλά εκεί που γεννιέται, στο χώρο που μεταμορφώνεται από μούστο σε κρασί. Μακριά από την πολύβουη πόλη, στα άδυτα κάποιου οινοποιείου που πιθανότατα περιστοιχίζεται από εξοχή και αμπελώνες, μελίσσια και ελαιώνες. Εκεί όπου η σοφή φύση και ο ανθρώπινος παράγοντας πιάνονται χέρι χέρι κάθε χρόνο για να δημιουργήσουν το δώρο των θεών!
Μόλις 10χλμ. νοτίως της Κνωσού βρίσκεται το οινοποιείο Στυλιανού. Ανεβαίνοντας το λόφο στην κορυφή του οποίου εδρεύει το οινοποιείο, συνάντησα ένα γκρουπ μεσήλικων οινοτουριστών από την Τσεχία. Ο κ. Γιάννης Στυλιανού τους ξεναγούσε στους αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας που συνορεύουν με το κτίσμα. Μου εξήγησε ότι είχαν έρθει νωρίς το πρωϊ με το minibus που είχαν νοικιάσει, χωρίς προκαθορισμένο ραντεβού, περιμένοντας υπομονετικά να ανοίξουν οι πόρτες. Ο ίδιος προθυμοποιήθηκε αμέσως να τους εξυπηρετήσει, οπότε φτάνοντας κι εγώ την ώρα του ραντεβού μου, μπήκα με τις απαραίτητες συστάσεις στην εύθυμη παρέα τους. Πρέπει να έχετε υπόψιν σας ότι είναι συχνό φαινόμενο το να συναντήσετε μικρά γκρουπ ή μεμονωμένους επισκέπτες στα οινοποιεία χωρίς προηγούμενη συνεννόηση. Η Κρητική φιλοξενία υπαγορεύει να είναι καλοδεχούμενοι όλοι και ειδικά όσοι αγαπάνε το καλό κρασί, προσθέτω εγώ…
Το γκρουπ των Τσέχων σαν μελίσσι γύρω από τον κ. Γιάννη, ακούν με ενδιαφέρον το μάθημα για τα βότανα της Κρητικής γης
“Η βιολογική καλλιέργεια είναι τρόπος ζωής” μας λέει ο κ. Γιάννης, τονίζοντας ότι οι περίπου 20.000 φιάλες των 750ml – ως μέση ετήσια παραγωγή – γεμίζονται μία μία χειρωνακτικά, ταπώνονται και επικολλάται η αντίστοιχη ετικέτα! Σαν να γνωριζόμασταν από παλιά με τους Τσέχους καθίσαμε μαζί στη μεγάλη πέτρινη αυλή για να γευτούμε τα 4 κρασιά του κτήματος που αποτελούνται αποκλειστικά από γηγενείς ποικιλίες. Στην πλειοψηφία τους εξάγονται, ωστόσο μπορείτε να τα προμηθευτείτε από επιλεγμένα σημεία και φυσικά από το οινοποιείο. Το λευκό ξηρό “θεών δώρα” με την τριπλέτα Βιδιανό, Βηλάνα, Θραψαθήρι. Τα σταφύλια από τις λευκές αυτές ποικιλίες τρυγούνται την ίδια περίοδο και πάνε μαζί στο πιεστήριο αλλά και στα υπόλοιπα στάδια της οινοποίησης. Αχώριστες και στα παλιά αμπέλια οι λευκές ποικιλίες όπου ακολουθείται μεικτή φύτευση (fieldblends) ώστε να διατηρηθεί το παραδοσιακό στοιχείο και η βιοποικιλότητα και επιπρόσθετα να αναδειχθεί ο ατόφιος χαρακτήρας του terroir! Το ροζέ ξηρό “θεών δώρα” από Κοτσιφάλι και Μαντηλάρι, ιδανικά προτιμάται για άμεση κατανάλωση. Πολυπλοκότερο όλων, το ερυθρό ξηρό “θεών Γη” που παλαιώνει κατά μέσο όρο για 2 χρόνια σε νέο γαλλικό δρύϊνο βαρέλι και εμφιαλώνεται αφιλτράριστο, αποτελώντας κρασί με προσωπικότητα. Ο γλυκός οίνος από λιαστά σταφύλια της ποικιλίας Κοτσιφάλι διαθέτει την απαραίτητη υψηλή οξύτητα που εξισορροπεί τη γλυκύτητα.
Η εμπνευσμένη ετικέτα στο ροζέ “θεών δώρα”. Απεικονίζεται η κορυφογραμμή του βουνού “ο Γιούχτας” (που βρίσκεται πίσω από το οινοποιείο), που κατά τη μυθολογία είναι το κεφάλι του Δία ξαπλωμένο. Μπορείτε να διακρίνετε το πρόσωπο ανάσκελα.
Σχεδόν ένας αιώνας συμπληρώνεται από το ξεκίνημα – 1922 – της καλλιέργειας του κτήματος Στυλιανού από τους Μικρασιάτες παππούδες του κ. Γιάννη, ο οποίος μας λέει χαρακτηριστικά ότι τον ενδιαφέρει να αγοράσει αμπέλια και όχι σταφύλια. Επισκεπτόμενοι το κτήμα δεν θα ξεναγηθείτε μόνο στο κελλάρι και στα πάγια μηχανήματα οινοποίησης, αλλά θα μάθετε λεπτομέρειες για την παραγωγή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, καθώς και για τα βότανα της γενναιόδωρης κρητικής γης που περιβάλλουν το κτίσμα. Οι νέοι φίλοι μου από την Τσεχία, Frank, Zdenek, Zora, Volana, Alena και ο Viri με την επαγγελματική φωτογραφική μηχανή ανά χείρας, αποχαιρέτησαν εγκάρδια τον κ. Γιάννη αφού παρακολούθησαν με ενδιαφέρον το φυσιολατρικό μάθημά του για το δίκταμο, την κάπαρη, τη ρίγανη, το φασκόμηλο, τη μαντζουράνα και τις θεραπευτικές ιδιότητές τους. Κι εγώ όμως ανανέωσα το ραντεβού μαζί τους για το επόμενο φεστιβάλ με επίκεντρο τα φυσικά και βιολογικά κρασιά, που θα διοργανωθεί μέσα Μαϊου στην Πράγα. Οδηγός μου είναι το ίδιο φεστιβάλ με το όνομα “Praha pije vino”, το οποίο πραγματοποιήθηκε φέτος στην πανέμορφη πόλη και που φρόντισα να επισκεφθώ, δοκιμάζοντας απίθανα κρασιά. Σε επόμενο άρθρο μου, θα ενημερωθείτε για τις ιδιαίτερες μεθόδους οινοποίησης και τους χαρισματικούς παραγωγούς που είχα την τύχη να συναντήσω.
Οινοποιείο Στυλιανού
70100, Κουνάβοι
Ηράκλειο Κρήτης
Επισκέψιμο όλο τον χρόνο
Μάϊος – Οκτώβριος: 11.00 – 19.00
Νοέμβριος – Απρίλιος: 10.00 – 15.00
εκτός Σαββατοκύριακου
Υπεύθυνος: Γιάννης Στυλιανού
τηλ.6936430368
stilianouwines.gr
8χλμ. από το οινοποιείο Στυλιανού και συνολικά 22χλμ. από το Ηράκλειο βρίσκουμε το οινοποιείο Πατεριανάκη. Επιβλητικό εξωτερικά, ενώ το εσωτερικό του αποπνέει τη ζεστασιά της περίφημης κρητικής φιλοξενίας. Είναι βεβαίως γνωστό ότι οι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά και εδώ επιβεβαιώνεται ο κανόνας. Η Εμμανουέλα και η Νίκη Πατεριανάκη, παρά την κούραση από τις συνεχόμενες υποχρεώσεις τους, με υποδέχτηκαν με ένα πλατύ χαμόγελο, το ίδιο που θα αντικρύσετε κι εσείς κατά την επίσκεψή σας σε τούτη την οικογενειακή επιχείρηση.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της πολύωρης παραμονής μου, ήταν η ξενάγηση στο μελετημένο από κάθε άποψη οινοποιείο. Προκειμένου να αποφεύγονται οι συνήθεις πιέσεις των σταφυλιών και του γλεύκους (μούστου), ο νόμος της βαρύτητας καλείται να παίξει τον πρωταρχικό ρόλο κατά τη διάρκεια της οινοποίησης. Πώς; Με τον αρχικό σχεδιασμό και το χτίσιμο του οινοποιείου σε διαφορετικά επίπεδα, ώστε ο όγκος των σταφυλιών να ακολουθεί καθοδική πορεία μόνο υπό το βάρος του και τις απαλές πιέσεις των πνευματικών πιεστηρίων. Η ισοβαρική μέθοδος εμφιάλωσης υποστηρίζει τούτη την επιλογή-φιλοσοφία στο τελευταίο πια στάδιο, λίγο πριν υποδεχτεί η φιάλη τον απαίδευτο οίνο.
Ο Γεώργιος Πατεριανάκης, κεφαλή της οικογένειας, έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία και την πρότυπη λειτουργία του οινοποιείου. Με την ιδιότητα του πολιτικού μηχανικού, συνέβαλε στην υλοποίηση αυτών που φαίνονται αλλά και αυτών που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι! Αναφέρομαι στην κάβα παλαίωσης των κρασιών, όπου έχουν κατασκευαστεί τσιμεντένια σκεπαστά αυλάκια κατά μήκος του δαπέδου. Με την εισροή κρύου ανανεώσιμου νερού μέσα τους, επιτυγχάνεται σταθερά χαμηλή θερμοκρασία εντός της κάβας και ταυτόχρονα ποτίζεται ο αμπελώνας με το ίδιο νερό όποτε χρήζει ανάγκης. Αυτό που φαίνεται με την πρώτη ματιά και όλοι μπορούν να απολαύσουν είναι η θέα στους αμπελώνες από την ευρύχωρη τραπεζαρία της γευσιγνωσίας με το άπλετο φυσικό φως.Το οινοποιείο Πατεριανάκη είναι το πρώτο που εισήγαγε τη βιολογική καλλιέργεια σταφυλιών στην Κρήτη. Με 100.000 φιάλες μέση ετήσια παραγωγή, εκ των οποίων το 20% εξάγεται και αρκετές νέες ετικέτες να κάνουν την εμφάνισή τους, βασιζόμενες σε γηγενείς αλλά και ξενικές ποικιλίες. Για τους συλλέκτες φιαλών από παλιές σοδειές, για τους λάτρεις του πολυδύναμου (και βαρελάτου) Βιδιανού, αλλά και για τους απανταχού οινόφιλους, η εξής πληροφορία είναι άκρως ενδιαφέρουσα…Cellar door only ήτοι διαθέσιμο για αγορά μόνο από το οινοποιείο, αφορά το Βιδιανό ’15 barrel aged, καθώς και συγκεκριμένες παλιές σοδειές σε ερυθρό, λευκό και ροζέ κρασί “Melissinos“. Αν προτιμάτε να παλαιώσετε εσείς κάποιο κρασί με αντοχή στο χρόνο, σας προτείνω “το κτήμα Πατεριανάκη” με το κλασσικό δίδυμο γηγενών ποικιλιών Κοτσιφάλι-Μαντηλάρι. Μπορείτε κάλλιστα να το ανοίξετε στη γέννηση του…εγγονού σας, μιας και έχει δυνατότητα παλαίωσης 20 ετών, ίσως και παραπάνω! Δοκιμάζοντας παρέα με τη Νίκη το Μοσχάτο Σπίνας και παράλληλα συζητώντας περί κρασιού και όχι μόνο, στιγμιαία νόμισα ότι με τράταραν γλυκό του κουταλιού νεράτζι ή μάλλον περγαμόντο. Τόσο υψηλής έντασης ευωδιαστά αρώματα κυριαρχούν στο στόμα για τούτο το κρασί που θα λέγαμε ότι απολαμβάνεται ιδανικά ως απεριτίφ. Δεν μπορώ να παραβλέψω την premium ετικέτα “Μελισσινός λευκός” που αποτελεί ίσως το μοναδικό blend στον ελληνικό αμπελώνα με Θραψαθήρι–Sauvignon Blanc!
Το βραβείο της ετικέτας με το πιο ιδιαίτερο concept πάει στο…βιολογικό Βιδιανό τρύγου 2017. Ο αριθμός π ως μαθηματική σταθερά, ίση με 3,14 αποτελεί το όνομα αυτού του κρασιού περιορισμένης παραγωγής, άνευ θειωδών και ήπιας φυσικής οινοποίησης. Στις ετικέτες της σοδειάς του ’18 θα προστεθεί το επόμενο δεκαδικό ψηφίο, δηλαδή το 1, τονίζοντας έτσι τη διαδοχή αλλά και τη μοναδικότητα του κάθε τρύγου!
κτήμα Πατεριανάκη
Μελέσσες δήμου Ν. Καζαντζάκη
71001, Ηράκλειο Κρήτης
+302810226674
paterianakis.gr