Με αφορμή τη διάκριση του Ρεθύμνου ως Ευρωπαϊκή πόλη του κρασιού και την παρουσία μας στην Κρήτη ως δυναμικό οινικό blog 750ml.gr, επισκεφθήκαμε τη φάρμα Agreco που αποτελεί την υλοποίηση της ιδέας του ιδρυτή της κ. Νίκου Δασκαλαντωνάκη. Το αδιάλειπτο ενδιαφέρον του για την υγεία ταυτίστηκε με τη βιολογική καλλιέργεια στο μείζον θέμα της διατροφής, σκεπτόμενος όχι μόνο τους επισκέπτες της φάρμας αλλά και τους πολλαπλάσιους πελάτες των ξενοδοχείων του. Η Grecotel που κατά γενική ομολογία εδραίωσε τη φήμη της περίφημης κρητικής γαστρονομικής ταυτότητας στο εξωτερικό, αποτελεί έναν από τους ελάχιστους ομίλους ξενοδοχείων παγκοσμίως που διαθέτει ιδιόκτητους αμπελώνες και οινοποιεί συστηματικά τις δικές της ετικέτες κρασιού. Η πρότυπη φάρμα Agreco έκτασης 40 στρεμμάτων, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από το Ρέθυμνο είναι επισκέψιμη από το 2002 και περιλαμβάνει την καλλιέργεια και παραγωγή βιολογικών αγαθών, όπως λαχανικά, φρούτα, ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά, κρασί κ.ά.
Η πρωτοποριακή ιδέα “Farm to table” έγκειται στο γεγονός ότι ένας μεγάλος όγκος εκ των βιολογικών προϊόντων της φάρμας διανύει ελάχιστα χιλιόμετρα από το μποστάνι στις απαιτητικές κουζίνες των έμπειρων σεφ στα εστιατόρια των ξενοδοχείων. Ο λεπτομερής ποιοτικός έλεγχος σε όλα τα στάδια παραγωγής εγγυάται την υψηλή θρεπτική αξία των αγνών προϊόντων. Αυτή η καινοτόμος πρωτοβουλία επισφραγίζει τη στρατηγική επιλογή του ομίλου που από το 1989 έθεσε σε προτεραιότητα την υγιεινή κρητική διατροφή εντός των ξενοδοχείων. Εφαρμόζεται το λειτουργικό πρότυπο με συγκεκριμένο λογότυπο, η “Κρητική γωνιά” ως ένα τμήμα του μπουφέ όπου διατίθενται κρητικές σπεσιαλιτέ. Λόγω των αυξημένων αναγκών αλλά και της προσπάθειας για να εξασφαλιστεί η σταθερή ποιότητα των προϊόντων, η Grecotel προχώρησε σε συμβολαιακή συνεργασία με επιλεγμένους παραγωγούς.
Για την “Agreco farms – οίκος ελληνικών αγαθών” ισχύει… τα εν οίκω εν δήμω, μιας και μπορεί κάποιος να απολαύσει στην πετρόχτιστη ταβέρνα της φιλόξενης φάρμας ένα ευρύ φάσμα της διάσημης Κρητικής διατροφής. Τα παραχθέντα βιολογικά προϊόντα της φάρμας συνθέτουν τα 20 από τα 27 πιάτα του μενού, ενώ τα υπόλοιπα βασίζονται σε πρώτες ύλες που προέρχονται από βιολογικά πιστοποιημένους ντόπιους παραγωγούς. Το εμπνευσμένο πρόγραμμα “Be a farmer for a day” απευθύνεται στους επισκέπτες όλων των ηλικιών, μεταμορφώνοντάς τους σε αγρότες μέσω σειράς δραστηριοτήτων. Από το μάζεμα βιολογικών λαχανικών από το μποστάνι, την κουρά προβάτων και το άρμεγμα, το φούρνισμα πίτας στον ξυλόφουρνο, την ενεργό συμμετοχή στη διαδικασία της τυροκόμησης, μέχρι και το πάτημα των σταφυλιών αφού προηγηθεί ο τρύγος της γενναιόδωρης αμπέλου.
Grecotel, AgrecoFarms, Γιορτή του Τρύγου
Για τους συμμετέχοντες, οι στιγμές είναι ανεκτίμητες μιας και βιώνουν αυθεντικές εμπειρίες ενώ ανταμείβονται με τη δοκιμή των παρασκευασθέντων αγαθών ως αποτέλεσμα του κόπου τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο κύκλος του ψωμιού από το αλώνισμα, το άλεσμα του καρπού, το ζύμωμα, το πλάσιμο και τέλος το φούρνισμα στον πετρόχτιστο φούρνο, με τον επίλογο να γράφεται δοκιμάζοντας ζεστό ψωμί με βιολογικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Πόσοι από εσάς γνωρίζετε όμως πότε είναι έτοιμος ο φούρνος για το ψήσιμο αφού παλιά δεν υπήρχε θερμόμετρο ούτε θερμοστάτης; Λίγο σκορπισμένο με τα δάκτυλα αλεύρι στην πυρωμένη πέτρα εφόσον ροδίσει, δίνει το σύνθημα ότι ο φούρνος είναι έτοιμος! Εάν όμως καεί, αναλαμβάνει ρόλο η υγρή πετσέτα ως σωτήρας, όπου ακουμπώντας την πάνω στην καυτή πέτρα επαναλαμβανόμενα, κατεβάζει τη θερμοκρασία ψύχοντάς την με φυσικό τρόπο, τόσο ώστε να είναι έτοιμη να υποδεχτεί το φρεσκοζυμωμένο καρβέλι. Παραδοσιακές μέθοδοι ξεχασμένες στο πέρασμα των χρόνων, μισοσβησμένες ίσως σε κάποιο παλιό κιτρινισμένο σημειωματάριο, ζωντανεύουν και απαθανατίζονται αυτή τη φορά πολλαπλώς με τα σύγχρονα μέσα!
7 ημέρες την εβδομάδα είναι ανοιχτή η Agreco στο κοινό, 5 ετικέτες κρασιού είναι διαθέσιμες προς δοκιμή, με 0 (μηδέν) χρήση χημικών και φυτοφαρμάκων στους γραμμικούς αμπελώνες της φάρμας και βεβαίως ελεγχόμενη παραγωγή αρκετών ml ποιοτικού εμφιαλωμένου οίνου. Ετησίως παράγονται κατά μέσο όρο 20.000 φιάλες των 750ml. Το Μοσχάτο Σπίνας, το Βιδιανό και το Chardonnay απαρτίζουν τις τρεις ετικέτες βιολογικών μονοποικιλιακών λευκών, το ροζέ από τη ντελικάτη Grenache Rouge και το ερυθρό με το πάντρεμα της γηγενούς ποικιλίας Κοτσιφάλι με το ηγεμονικό Syrah. Χωρίς τσικουδιά θα ήταν ημιτελής η γκάμα επί κρητικού εδάφους με την επονομαζόμενη ρακή να παράγεται βιολογικά κυρίως από στέμφυλα Μοσχάτου Σπίνας. Οι στρεμματικές αποδόσεις όσον αφορά τις λευκές ποικιλίες είναι στα 900 κιλά ανά στρέμμα και περίπου στα 750 κιλά για τις ερυθρές του blend. Κάποια αμπελοτεμάχια βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση εκτός της φάρμας, ενώ το τελικό στάδιο της εμφιάλωσης γίνεται ημιαυτόματα εντός αυτής. Τα προσεχή σχέδια περιλαμβάνουν την κατασκευή ενός νέου, πιο σύγχρονου οινοποιείου μέσα στη φάρμα, σε χρονικό ορίζοντα τετραετίας.
Κομβικής σημασίας απόφαση ήταν ν’ αναμπελωθούν σταδιακά το Βιδιανό και το Μοσχάτο Σπίνας με αποτέλεσμα σήμερα οι αμπελώνες να μετρούν μόλις 5 χρόνια ζωής. Επίσης αναμπελώθηκαν το Κοτσιφάλι με το Syrah που ήταν αρχικά φυτεμένα το 2000, έτος που συμπίπτει με την αρχή της δημιουργίας της φάρμας. Το Chardonnay με μόνο το 20% να έρχεται σε επαφή με νέο barrique και το 80% να φιλοξενείται σε βαρέλια πολλαπλής χρήσης, υπόκειται σε επτά μήνες ωρίμαση με battonage. Τα υπόλοιπα κρασιά είναι δεξαμενής, με τα αρώματα των ποικιλιών να βγαίνουν αβίαστα, επιβραβεύοντας την επιλογή της μονοποικιλιακής ετικέτας. Οι νεαροί, μη αρδευόμενοι αμπελώνες υπόσχονται να δώσουν συγκινήσεις σε όσους επισκεφθούν τη φάρμα ιδιαίτερα την περίοδο της γιορτής του τρύγου με δοκιμές μούστου και μουσταλευριάς αλλά και συμμετοχή στο παραδοσιακό πατητήρι.
Οι ετικέτες των κρασιών είναι εμπνευσμένες από το έργο του Picasso και την αγάπη του για τα ζώα. Περιλαμβάνουν φιγούρες της ελληνικής μυθολογίας καθώς και μοτίβα αρχαιοελληνικών αγγείων γεμάτα χρώματα κι ένταση. Μας ταξιδεύουν στην παράδοση μέσα από μια μοντέρνα απόδοση, αναδεικνύοντας το πώς η λαϊκή τέχνη παραμένει πάντα σύγχρονη.
Μετά από ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα με φόντο το Κρητικό πέλαγος, κατεβήκαμε στην υπόγεια κάβα παλαίωσης για την παραδοσιακή γευστική δοκιμή. Συνδυάσαμε το βαρελάτο Chardonnay εσοδείας ’17 με νοστιμότατα ντόπια τυριά, τα οποία διατίθενται στην ταβέρνα της φάρμας όπως και οι δυσεύρετες ετικέτες κρασιών παλαιότερων ετών. Από τις πλέον αγαπημένες ετικέτες των ξένων επισκεπτών είναι το Μοσχάτο Σπίνας, ένα ξηρό κρασί προικισμένο με πλούσια αρωμάτα. Ανοίξαμε επίσης μία από τις μόλις 3.000 φιάλες του blend Κοτσιφάλι-Syrah, εσοδείας ’16, που χαρακτηρίζεται από μπουκέτο ώριμων κόκκινων και μαύρων φρούτων με τις τανίνες να είναι πλήρως ενσωματωμένες στο κρασί, το οποίο κατά την οινοποίηση παρέμεινε ενάμιση χρόνο σε δεξαμενή έχοντας υποστεί φυσική διαύγαση. Αυτό ωστόσο που έκλεψε την παράσταση ήταν το Βιδιανό της τελευταίας σοδειάς που έβγαζε μια διακριτή βανίλια σε μύτη και στόμα και μας έδειχνε τη δυναμική του σε κάθε γουλιά πείθοντάς μας ότι επιδέχεται παλαίωση. Θα λέγαμε ότι αξίζει να “ξεχάσουμε” μια φιάλη στο βάθος του συντηρητή μας ώστε να δούμε μετά από μερικά χρόνια την εξέλιξή του, με την προϋπόθεση να προμηθευτούμε τουλάχιστον άλλες δύο για πιο άμεση κατανάλωση.
Με τον κ. Καλαϊτζιδάκη, Director of Operations, απολαμβάνοντας τη γευστική δοκιμή στην υπόγεια κάβα της φάρμας.
Δεν είναι μόνο τα αμέτρητα βραβεία που έχει κερδίσει η Agreco από ελληνικούς και διεθνείς φορείς όπως η διάκριση του εστιατορίου της σε παγκόσμιο επίπεδο ως “Best organic restaurant” από το Vanity Fair Αγγλίας, αλλά κάτι πολύ περισσότερο. Είναι η προσήλωση στον άνθρωπο, στον επισκέπτη, στον φιλοξενούμενο που θα περάσει το κατώφλι της φάρμας. Μια αίσθηση ευδαιμονίας και συνάμα οικειότητας που πηγάζει από το αυθεντικό “καλώς ορίσατε”. Αυτή τη ζεστασιά που αισθάνονται οι μεμονωμένοι επισκέπτες αλλά και τα νιόπαντρα ζευγάρια με τους προσκεκλημένους τους κατά τη γαμήλια τελετή που λαμβάνει χώρα μέσα στην πετρόχτιστη φάρμα. Είναι η ανεπιτήδευτη προσέγγιση, ο ανθρώπινος παράγοντας, αλλά και το κρητικό DNA που κάνει μια τόσο σημαντική στιγμή, μοναδική.
Σημεία διάθεσης οίνων Agreco Farms
α) Agreco Farms: Αδελιανός κάμπος, Άδελε, Ρέθυμνο, τηλ. +302831072129
β) Agreco store: Σ. Βενιζέλου 24, Ρέθυμνο
γ) e-shop: agrecofarms.gr
Σημείωση: Διατίθενται στις περισσότερες από τις ξενοδοχειακές μονάδες του ομίλου σε όλη την Ελλάδα.
Συντάκτης: Δημήτρης Περισοράτης