Και πώς να μην χτυπά και μάλιστα δυνατά, αφού το Ρέθυμνο έχει ανακυρηχθεί Ευρωπαϊκή πόλη του κρασιού για έναν ολόκληρο χρόνο, έως και τον Μάρτιο του 2019. Ο Ιούλιος μας επιφύλαξε στην πρώτη εβδομάδα του, πλούσιες εκδηλώσεις με μέγα πρωταγωνιστή το κρασί. Για όσους τις έζησαν από κοντά – ναι, είμασταν κι εμείς παρόντες, ως 750ml – ήταν με βεβαιότητα οι πιο άρτια οργανωμένες και με διαδραστικό χαρακτήρα, ώστε οι επισκέπτες να γνωρίσουν τον οινικό πλούτο του τόπου, όντας κομμάτι τους και όχι απλά σαν θεατές.
Οι Βασίλης Βατζέλης και Κωνσταντίνος Μαραγκουδάκης των “Cocktails in the city“, στη δημιουργία του Sabor a vino με βάση Βιδιανό Great Hawk.
7 ημέρες σερί εκδηλώσεων – 5 events για ενήλικες με θέμα το κρασί – 0 ψεγάδι σε όλη τη διάρκειά τους…και βεβαίως αρκετά ml ποιοτικού οίνου καταναλώθηκαν στη Γιορτή Κρητικής Διατροφής! Φυσικά δεν έλειπαν τα, εξαιρετικής ποιότητας, παραδοσιακά κρητικά προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς, όπως τα τυροκομικά, το μέλι, τα παξιμάδια κ.ά., που μπορούσε ο κόσμος να δοκιμάσει στα πολυάριθμα stands καθόλη τη διάρκεια της γιορτής. Όπως και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, ειδικότερα οι κρητικοί χοροί με τις συναυλίες, των οποίων οι ηχηρές μελωδίες ταξίδευαν στο Ρεθεμνιώτικο ουρανό, καλώντας όλο και περισσότερους επισκέπτες να συγκεντρωθούν μαζικά στο Δημοτικό Κήπο.
Τα συμμετέχοντα οινοποιεία που ανήκουν στο δίκτυο Wines of Crete έδωσαν το στίγμα τους μέσω επιλεγμένων ετικετών κρασιού, κυρίως με γηγενείς ποικιλίες του νησιού, τις οποίες φρόντιζαν να μας γνωρίσουν και να γεμίσουν τα ποτήρια μας οι πάντα χαμογελαστοί εθελοντές της 7ήμερης γιορτής. Πρόθυμοι να εξηγήσουν στους ντόπιους αλλά και σε αρκετούς ξένους επισκέπτες τι εστί Βιδιανό, Λιάτικο, Μαντηλάρι, Μοσχάτο Σπίνας, Κοτσιφάλι.
Κατά τη διάρκεια του οινομαγειρέματος με ροζέ κρασιά τσι Κρήτης. Από αριστερά ο σεφ Βασίλης Λεωνίδου, οι stand up comedians Κώστας Παπαγεωργίου και Αλέξανδρος Τσουβέλας και ο οινοδημοσιογράφος Θοδωρής Λέλεκας.
Ο καλωδιωμένος Ιταλός οινοχόος, μέλος της Ευρωπαϊκής επιτροπής Recevin, σερβίρει τον Στέλιο Κλάδο του ομώνυμου οινοποιείου, παρουσιάζοντας στο κοινό ένα από τα ιταλικά κρασιά που δοκιμάστηκαν στα πλαίσια της εκδήλωσης περί οινικής κουλτούρας, πολιτιστικών δεσμών και κοινών παραδόσεων στις χώρες της Μεσογείου.
Ταίριασμα γεύσεων και αρωμάτων από βότανα, φρούτα, ξηρούς καρπούς με κρασιά της κρητικής γης. Ο έμπειρος οινοχόος Γιάννης Παπαδομανωλάκης με Λιάτικο ανά χείρας, βοηθάει το κοινό να αντιληφθεί τη διαδικασία της γευσιγνωσίας.
Δεδομένου ότι οι εκδηλώσεις για παιδιά είχαν ώρα έναρξης 19:00, για τους δε μεγάλους οι οινικές εκδηλώσεις και όχι μόνο, άρχιζαν μετά τις 20:00 και σε συνδυασμό με την προσιτή ημερήσια τιμή εισόδου (5 ευρώ), θα λέγαμε ότι το στοίχημα κερδήθηκε με την ικανοποιητική προσέλευση του κόσμου, τις αγορές προϊόντων που πραγματοποιήθηκαν στα stands των τοπικών παραγωγών και τον ευφάνταστο τρόπο παρουσίασης του ποιοτικού εμφιαλωμένου κρητικού κρασιού στο κοινό του.