Σήμερα 23 Απριλίου έγιναν γνωστές οι θέσεις και διεκδικήσεις του αμπελοοινικού κλάδου στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μ. Βορίδη, την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κα Φ. Αραμπατζή καθώς και σε Έλληνες ευρωβουλευτές. Η επιστολή υπογράφεται από τον κ. Βογιατζή, πρόεδρο Δ.Σ. της ΕΔΟΑΟ.
ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΡΑΣΙΟΥ
ΕΓΧΩΡΙΑ ΑΓΟΡΑ ΚΡΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ
Ο αμπελοοινικός τομέας πλήττεται σημαντικά λόγω της εξάπλωσης του COVID-19 και των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπισή του. Η παύση των δραστηριοτήτων στους τομείς της εστίασης και του τουρισμού έχει προκαλέσει ήδη μια τεράστια μείωση των πωλήσεων ενώ και οι εξαγωγές έχουν πρακτικά μηδενισθεί. Επισημαίνεται ότι η κρίση δεν είναι πρόσκαιρη και θα χρειαστεί χρόνος και επενδύσεις για επανάκαμψη. Είναι αναγκαίο η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανακοινώσουν στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη της αγροτικής οικονομίας.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Κύριος στόχος είναι να μετριαστούν οι καταστροφικές συνέπειες του COVID-19 και να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα των οινοποιητικών και των αμπελουργικών επιχειρήσεων. Στα άμεσα μέτρα ζητείται να περιληφθούν:
- Η απόσταξη κρίσης για την αποσυμφόρηση πλεονασμάτων οίνου που δημιουργούνται από την πτώση των πωλήσεων και απειλούν με αποσταθεροποίηση την αγορά.
- Η έκτακτη ενίσχυση των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων με ειδική οικονομική στήριξη για τη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας.
- Το πάγωμα των κονδυλίων που δεν θα χρησιμοποιηθούν στα πλαίσια των εθνικών προγραμμάτων στήριξης του οίνου για το έτος 2019/2020. Προτείνεται να τεθούν στη διάθεση των κρατών μελών έως το έτος 2022/2023 ώστε να βοηθήσουν τον τομέα να ανακάμψει.
Κρίνεται απαραίτητη η ενεργοποίηση άρθρων του 1308/2013 όπως το 219 το οποίο επιτρέπει τη λήψη έκτακτων μέτρων σε περίπτωση διατάραξης της αγοράς, με ένταξη του οίνου στο άρθρο αυτό. Επίσης το 226 για τη μεταφορά κονδυλίων από το αποθεματικό για την αντιμετώπιση κρίσεων στον γεωργικό τομέα, καθώς και το 216 για την απόσταξη κρίσης.
Συμπληρωματικά άμεσα μέτρα σχετικά με τα Εθνικά προγράμματα στήριξης:
- Ενεργοποίηση των μέτρων: ιδιωτική αποθεματοποίηση και πράσινος τρύγος
- Επιμήκυνση των καταληκτικών ημερομηνιών των προγραμμάτων της ΚΟΑ (επενδύσεις και προώθηση) για ένα χρόνο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να υλοποιηθούν.
- Αναγνώριση της πανδημίας ως ανωτέρα βία με συνέπεια την άρση ποινών που προβλέπονται κατά την υλοποίηση των προγραμμάτων
- Ενεργοποίηση μερικής πληρωμής για τις υλοποιημένες δράσεις χωρίς επιβολή ποινής
- Επέκταση προθεσμιών υλοποίησης και άρση ποινών για τις άδειες φύτευσης που δόθηκαν τα έτη 2017, 2018 και 2019.
Θέματα προς επίλυση είναι η εισοδηματική ενίσχυση ανά στρέμμα κατά το πρότυπο αιτημάτων ευρωπαϊκών οργανώσεων (Coldiretti) και η επίσπευση πληρωμών των αγροτών.
ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον του κλάδου να διατηρηθούν και να αυξηθούν τα υπάρχοντα κονδύλια. Κομβικό σημείο αποτελούν τα μέτρα ανάκαμψης για την ανοικοδόμηση των αγορών οίνου και την ανάκτηση μεριδίων αγοράς παγκοσμίως. Εκτιμάται ότι η αναθέρμανση της εσωτερικής αγοράς έχει εξίσου πρωτεύουσα σημασία με αυτή των τρίτων χωρών και επομένως ζητούνται οι παρακάτω παρεμβάσεις :
- Στα πλαίσια του οριζόντιου κανονισμού 1144/2014, να υπάρξει η δυνατότητα υποβολής προγραμμάτων προβολής εντός της ΕΕ, αποκλειστικά για το κρασί. Τα προγράμματα αυτά θα μπορούσαν να καλύψουν και τη διαδικτυακή προβολή του οινοτουρισμού.
- Η ανάκαμψη του τουρισμού και της εστίασης είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον κλάδο του οίνου. Ως εκ τούτου είναι απαραίτητη η θέσπιση μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση.
- Υποστηρίζεται η προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στις πωλήσεις οίνου αλλά και στον τουρισμό και την εστίαση διότι θα βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Τα προαναφερθέντα αιτήματα είναι κοινά με τις θέσεις των φορέων του αμπελοοινικού τομέα των κρατών μελών της ΕΕ, με τους οποίους η ΕΔΟΑΟ είναι σε συνεχή επαφή. Τα μέτρα που βοηθούν στην αποσυμφόρηση των πλεονασμάτων οίνου όπως η ιδιωτική αποθεματοποίηση, ο πράσινος τρύγος και κυρίως η απόσταξη κρίσης επείγει να υλοποιηθούν έγκαιρα, μέχρι τον Ιούνιο. Σε αντίθετη περίπτωση, στον επερχόμενο τρύγο του Σεπτέμβρη, ο κίνδυνος μειωμένης ζήτησης των σταφυλιών και καταβαράθρωσης των τιμών εις βάρος του παραγωγού είναι πιο ορατός από ποτέ. Επιπρόσθετα, τα μέτρα ανοικοδόμησης της αγοράς του οίνου και επανάκτησης των μεριδίων σε παγκόσμια κλίμακα θα διασφαλίσουν μακροχρόνια βιωσιμότητα του κλάδου που είναι το τελικό ζητούμενο όλων.