Όταν αποκτήθηκε ο πρώτος αμπελώνας, το μακρινό 1875(!) από τον κ. Βασίλη Νικολού, μέχρι σήμερα, σχεδόν ενάμιση αιώνα μετά, έχουν αλλάξει σχεδόν τα πάντα έξω από το ιστορικό οινοποιείο. Εντός αυτού όμως, ακόμη και σήμερα, δεν έχει αλλοιωθεί ο αρχικός χαρακτήρας του με την παραδοσιακή λαϊκή αρχιτεκτονική, τους πέτρινους τοίχους και τις μεγάλες πέτρινες καμάρες. Παντρεύεται ωστόσο αρμονικά η μακρόχρονη οικογενειακή παράδοση με τα σύγχρονα μηχανήματα οινοποίησης που έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην παραγωγή σπουδαίων και καινοτόμων οίνων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η εγκατάσταση ξεχωριστής γραμμής εμφιάλωσης αφρωδών οίνων με την παραδοσιακή μέθοδο ζύμωσης στη φιάλη (methode traditionelle). Μια μέθοδος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της γνωστής σε όλους μας, σαμπάνιας.
Πρόκειται για την παραγωγή ενός μοναδικού & εμπνευσμένου αφρώδους κρασιού με βάση την Ρετσίνα! Αποτελεί την “ντίβα” ετικέτα του οινοποιείου…BRUT SPARKLING RETSINA – BOTANIC
Χωρίς αμφιβολία αποτελεί μια κατηγορία από μόνη της και το Σαββατιανό συμμετέχει 100% σε αυτή την, περιορισμένης παραγωγής, δημιουργία. Ο κ. Βασίλης Νικολού, Καθηγητής Οινολογίας στο Πανεπιστήμιο Δ.Αττικής, θα σας μυήσει στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδικασία παραγωγής της, στα πλαίσια των “Ανοιχτών Πορτών”, βάσει του προγράμματος που ακολουθεί.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Σαββάτου 26 & της Κυριακής 27 ΜΑΙΟΥ, όπως ο ίδιος οινοποιός συνέταξε:
Τα οινοποιεία της Ελλάδας ανοίγουν τις πόρτες για να υποδεχθούν τους φίλους του οίνου.
Το οινοποιείο μας θα είναι ανοιχτό απο τις 12: 00 – 20:00 και οι επισκέπτες μας θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την Ιστορία του Οινοποιείου Νικολού με προβολή video, να ξεναγηθούν στούς χώρους του Οινοποιείου, να παρακολουθήσουν τη διαδικασία παραγωγής της Αφρώδους Ρετσίνας (botanic), καθώς επίσης να δοκιμάσουν τα κρασιά μας.
Οι ξεναγήσεις θα γίνουν ως εξής:
1. 12:00 – 14: 00
2. 15:00 – 17:00
Μάθημα οινολογίας και οινοτεχνίας.
Σάββατο 26 & Κυριακή 27 Ωρα 18:00 – 20:00
Καθηγητής Οινολογίας στο Πανεπιστήμιο Δ.Αττικής ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥ
Το μάθημα αυτό περιλαμβάνει 1 ώρα θεωρία και 1 ώρα εργαστήριο με θέμα:
1) Προσδιορισμός σακχάρων και ΔΑΤ στο γλεύκος/γλεύκος σε ζύμωση.
2) Προσδιορισμός ογκομετρούμενης οξύτητας.
3) Προσδιορισμός pH.
4) Απόσταξη/προσδιορισμός αλκοολικού τίτλου.
5) Προσδιορισμός θειώδους ελεύθερου/ολικού.
6) Συζήτηση.
Ο αριθμός των ατόμων που θα παρακολουθήσουν το μάθημα/εργαστήριο Οινολογίας είναι περιορισμένος και απαιτείται τηλεφωνική κράτηση.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Πληροφορίες οινοπ. Νικολού
Νικολάου Ντούνη 8
Κορωπί, 19400
210 6020775
info@nikolouwinery.gr