Παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι μικροί οινοποιοί (ή οι οινοποιοί με μικρή ετήσια παραγωγή), όπως η επιβολή του ΕΦΚ που τους επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό, είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στην ελληνική και όχι μόνο αγορά. Έχουμε την αίσθηση ότι θα πετύχουν! Αφενός ο αριθμός των μελών τους αυξάνεται σταδιακά που σημαίνει ότι τους ενώνουν κοινές επιδιώξεις και η ανάγκη για χάραξη κοινής στρατηγικής και αφετέρου δεν βλέπει ανταγωνιστικά ο ένας παραγωγός τον άλλον, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του νέου Συνδέσμου κ. Παπαργυρίου.
Με κύριο στόχο να συνδράμει στην ανάπτυξη και την ενίσχυση των Μικρών Οινοποιητικών Επιχειρήσεων ιδρύθηκε o Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ). Η ιδέα της δημιουργίας ενός συνδέσμου μικρών οινοποιών γεννήθηκε το 2017, όταν μια ομάδα οινοποιών οραματίστηκε την περεταίρω εξάπλωση του ελληνικού κρασιού και του αμπελώνα του, με κριτήριο την ανάδειξη των ελληνικών terroir, ποικιλιών και κρασιών.
Οι εταιρείες – μέλη ενώθηκαν στις 16/4/2018 με όραμα να συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του ρόλου των Μικρών Οινοποιών στην Ελλάδα. Πρόκειται για οικογενειακά οινοποιεία με εξαιρετική πρώτη ύλη, με μόνο οδηγό την ποιότητα και το πείσμα τους, την αυθεντική αποτύπωση της ελληνικής γης, το πάθος και την αγάπη τους για το σταφύλι και το κρασί.
Ο ΣΜΟΕ φιλοδοξεί να καλύψει επαρκώς την απουσία επίσημης αντιπροσώπευσης Μικρών Οινοποιητικών Επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οινοποιίας. Όπως επίσης και να βοηθήσει όλους τους νέους οινοποιούς αλλά και τους παλιότερους που έχουν ίδιους στόχους, να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις των αγορών και να δημιουργήσουν μέσα στο ανταγωνιστικό οικονομικό και τεχνικό περιβάλλον όπως αυτό διαμορφώνεται και εξελίσσεται.
Στα σχέδια του Συνδέσμου είναι:
Ο σχεδιασμός και υλοποίηση δράσεων για την προβολή και ανάδειξη των θεμάτων της ελληνικής οινικής αγοράς.
Η αποτελεσματική συνδρομή στην πρόοδο του ελληνικού κρασιού αποτελώντας αξιόπιστο συνομιλητή μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου, των φορέων πολιτικού σχεδιασμού, επιστημονικών και ερευνητικών οργανισμών καθώς και αρμοδίων θεσμικών παραγόντων.
Η παρακολούθηση, η μελέτη, η ανάλυση και η διατύπωση προτάσεων σε ζητήματα σχετικά με αυτή και ειδικότερα τον κλάδο της οινοποιίας.
Επιπρόσθετα στοχεύει να είναι κοντά με την τεχνογνωσία του στους νέους αμπελουργούς και παραγωγούς που θέλουν να παράγουν τα χρώματα και τα αρώματα της Ελληνικής γης.
Την Δευτέρα 16 Απριλίου 2018, πραγματοποιήθηκε η 1η Γενική Συνέλευση του ΣΜΟΕ, στο πλαίσιο της οποίας διενεργήθηκαν και οι πρώτες εκλογές για το Διοικητικό Συμβούλιο.
Η σύνθεση του 1ου Διοικητικού Συμβουλίου είναι:
Πρόεδρος: Αθ. Ντούγκος
Αντιπρόεδρος: Ι. Παπαργυρίου
Γ. Γραμματέας: Αικ. Μποσινάκη
Ταμίας: Απ. Θυμιόπουλος
Μέλος Δ.Σ.: Ελ. Διγενάκης
Μέλος Δ.Σ.: Ν. Πετρακόπουλος
Μέλος Δ.Σ.: Κ. Πυργάκης
Από τον Σύνδεσμο Μικρών Οινοποιών Ελλάδας, δημοσιεύτηκαν τα κριτήρια συμμετοχής ενός οινοποιείου στο ΣΜΟΕ, όπως αναφέρονται στο καταστατικό τους. Σημειώνεται ότι ο ΣΜΟΕ είναι η πρώτη ένωση οινοποιείων που θέτει κριτήρια συμμετοχής, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.
1. Ετήσια παραγωγή έως 120 τόνους κρασί.
2. Τα σταφύλια πρέπει να προέρχονται κατά 60% κατ’ ελάχιστον από ιδιόκτητους αμπελώνες ή από μακροχρόνια συμβολαιακή μίσθωση.
3. Το 75% (κατ’ ελάχιστο πάλι) του κρασιού θα πρέπει να εμφιαλώνεται σε γυάλινη φιάλη έως 1,5 λίτρα.
4. Η απόδοση ανά στρέμμα πρέπει να είναι χαμηλότερη των 1200 κιλών σταφυλιού.
5. Τα οινοποιεία πρέπει να έχουν άδεια νόμιμης λειτουργίας και να τηρούν όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο διατάξεις.