“Η εκπαίδευση στο κρασί πρέπει να αποτελεί μέρος του επιχειρηματικού σχεδίου κάθε εταιρείας που δραστηριοποιείται γύρω από αυτό“. Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Ian Harris DipWSET MBE, τον άνθρωπο που ηγείται από το 2002 ως CEO του κορυφαίου εκπαιδευτικού οινικού οργανισμού στον κόσμο. To WSET (Wine & Spirit Education Trust) συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια από την ίδρυσή του κι εμείς ως οινικό blog έχουμε την τιμή να κάνουμε το επετειακό αφιέρωμα. Συναντήσαμε τον κ. Ian Harris στο γραφείο του στο Λονδίνο όπου εδρεύει το WSET. Μοιράστηκε μαζί μας πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για το άγνωστο σε πολλούς παρελθόν, το συναρπαστικό παρόν, αλλά και για το πολλά υποσχόμενο μέλλον.
Η εντυπωσιακη αναπτυξη του WSET με αριθμους
-
- Ίδρυση ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός το 1969. Το έτος αυτό εγγράφησαν περίπου 2000 σπουδαστές. Αρχικά ήταν διαθέσιμα μόνο 3 πιστοποιητικά σπουδών για τους επαγγελματίες στο χώρο του κρασιού.
- Τα πρώτα οκτώ χρόνια τα μαθήματα πραγματοποιούνταν αποκλειστικά στο Λονδίνο. Το 1977 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα άρχισε να διδάσκεται και εκτός Αγγλίας, στην Ιρλανδία και στον Καναδά.
- Μέχρι το τέλος του 1990 το WSET επεκτείνεται σε Ευρώπη, Αμερική, Μέση Ανατολή, Ασία, Αυστραλία, ενώ το 1991 ο κύκλος μαθημάτων του WSET ήταν διαθέσιμος και στη Γαλλία.
- Κομβικής σημασίας το έτος 1990 καθώς οι ανά τον κόσμο οινόφιλοι μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στις σπουδές.
- Το 2007 για πρώτη φορά ο αριθμός των σπουδαστών που προέρχονται από τρίτες χώρες ξεπέρασε αυτόν των Άγγλων.
- Το 2016 εγκαινιάστηκε το πρώτο διεθνές γραφείο στο Χονγκ Κονγκ.
- Τα εκπαιδευτικά προγράμματα πλέον παρέχονται σε 74 χώρες σε όλο τον κόσμο ενώ έχουν μεταφραστεί σε παραπάνω από 15 γλώσσες.
- Πέρυσι ο αριθμός των σπουδαστών ανήλθε σε 94.822 παγκοσμίως ενώ το τρέχον ακαδημαϊκό έτος αναμένεται για πρώτη φορά να ξεπεράσει τους 100.000
Δρασεις και πρωτοβουλιες για τον εορτασμο των 50 χρονων του WSET
Το μήνυμα του κ. Ian Harris είναι το εξής: “Το 2019 σηματοδοτεί ένα πολύ σημαντικό έτος για το WSET. Θα γιορτάσουμε αυτό το γεγονός καλώντας τους συνεργάτες καθώς και τους σπουδαστές μας σε όλο τον κόσμο για μια ιστορική αναδρομή. Ας εμπνεύσουμε τη μελλοντική γενιά οινόφιλων και επαγγελματιών να αποκτήσουν πληρέστερη μόρφωση ώστε η βιομηχανία του κρασιού να ακμάσει για άλλα 50 χρόνια“.
Πληροφορηθήκαμε ότι με αφορμή την επέτειο αυτή θα γραφτεί ένα αναμνηστικό βιβλίο από τον David Wrigley MW με αναφορές στους πρώτους απόφοιτους της σχολής. Θα εστιάζει στο πώς η εκπαίδευση μέσω του WSET έδωσε ώθηση στο παγκόσμιο εμπόριο οίνου να ανθήσει, μέσω αξιόλογων ανθρώπων του επιχειρείν. Επίσης για πρώτη φορά διοργανώνεται ένα παγκόσμιο οινικό γεγονός την εβδομάδα 9-15 Σεπτεμβρίου με την ονομασία “Wine Education Week”. Θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 450 εκπαιδευτικές εκδηλώσεις σε 45 χώρες με δυνατότητα συμμετοχής για τους οινόφιλους. Επιπρόσθετα, ένα διεθνές πάνελ κριτών θα ανακηρύξει 50 ταλαντούχους ανθρώπους απ΄όλο τον κόσμο που εκπροσωπούν κάθε πτυχή της δραστηριότητας γύρω από το κρασί. Η πρωτοβουλία ονομάζεται “The Future 50”.
“Ανανεωνουμε τα προγραμματα σπουδων διοτι ο κοσμος συνεχως αλλαζει”
Ο κ. Ian Harris μας ενημερώνει: “Από 1η Αυγούστου του τρέχοντος έτους θα προστεθεί νέος κύκλος μαθημάτων που θα αφορά αποκλειστικά τα αποστάγματα“. Θα εμπλουτίσει το τρίτο επίπεδο σπουδών. Ο διαχωρισμός των αποσταγμάτων και του κρασιού κρίνεται αναγκαίος και για τα 4 επίπεδα. Σκοπός αυτού του διαχωρισμού είναι η παροχή πιο εξειδικευμένης και ολοκληρωμένης εκμάθησης για τα αποστάγματα, τα κρασιά και φυσικά για το sake. Έκανε μια ιστορική αναδρομή λέγοντας “Το 1980 που πήρα το diploma, αρκούσε κάποιος να γνωρίζει για το Bordeaux, τη Βουργουνδία, το port και το sherry για να αποφοιτήσει. Τα τελευταία χρόνια όμως το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει όλο τον κόσμο των κρασιών και των αποσταγμάτων“.
Τονίζει δε: “Πλέον η βιομηχανία των ποτών είναι πολύ διαφορετική από αυτή των κρασιών” δίνοντάς μας ένα απλό παράδειγμα. “Εάν θέλεις να απολαύσεις ένα gin tonic θα επιλέξεις να πας σε ένα bar που έχει εξειδίκευση στα ποτά. Ενώ αν θέλεις να πιεις ένα καλό κρασί θα προτιμήσεις να πας σε wine bar ή σε εστιατόριο με ενημερωμένη λίστα κρασιών. Βέβαια οι καταναλωτές που θέλουν να μάθουν για το κρασί, εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους και για το whisky και για το sake“.
Sake: το μοναδικο αποσταγμα με ανεξαρτητη πιστοποιηση γνωσεων στο WSET
Μεταξύ των αποσταγμάτων ιδιαίτερη θέση στο WSET κατέχει το sake. Αποκλειστικά γι’ αυτό καταρτίστηκε πρόγραμμα σπουδών με αντίστοιχη ανεξάρτητη πιστοποίηση. Ποτό με μακρόχρονη παράδοση και ιστορία που αποτελούσε προνομιακή απόλαυση ευγενών και σαμουράι, πλέον έχει καθιερωθεί σε όλο τον κόσμο. “Οι καταναλωτές που απολαμβάνουν ποιοτικό κρασί, αναζητούν επίσης το sake. Στην Ιαπωνία όπως και σε καλά εστιατόρια σε Λονδίνο, Παρίσι, Νέα Υόρκη θα βρεις φίνο sake“, μας εξηγεί και προσθέτει: “ένας λόγος που αναπτύξαμε το μάθημα για το sake είναι ότι στην Ιαπωνία οι σπουδές κρασιού δεν είχαν την αναμενόμενη ανταπόκριση. Με την εισαγωγή του, αυτό άλλαξε”.
Η θεση του ελληνικου κρασιου στα προγραμματα σπουδων
Ένα από τα θέματα που είχαμε υπογραμμίσει στην ατζέντα μας αφορούσε το ελληνικό κρασί και την έκταση της διδακτέας ύλης που καταλαμβάνει στα βιβλία. Υποβάλλαμε στον κ. Ian Harris ερώτηση για το κατά πόσο έχουν θέση στα συγγράματα οι πολλά υποσχόμενες ελληνικές ποικιλίες όπως το Βιδιανό, η Μαυροδάφνη, η Κυδωνίτσα, το Μαυροτράγανο. Μας απάντησε: “Όταν η αναγνώριση αυτών των ποικιλιών ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας και μετατραπεί σε πωλήσεις σε παγκόσμια κλίμακα, τότε θα βρουν θέση στα μαθήματα. Για παράδειγμα το Ασύρτικο εξελίσσεται σε παγκόσμια ποικιλία. Έχει μια αναγνωρισμένη δυναμική και καλλιεργείται ήδη από οινοποιεία της Αυστραλίας”.
Σε ερώτησή μας εάν και κατά πόσο είναι ανταγωνιστικά τα ελληνικά οινοποιεία απάντησε: “Ναι, είναι ανταγωνιστικά αλλά το κύρος των κρασιών πλήττεται εκ των έσω. Η Ελλάδα παράγει εκπληκτικά κρασιά αλλά ως τουρίστας συχνά δεν τα γεύεσαι. Ειδικά η εστίαση δεν τηρεί τις προϋποθέσεις σωστής αποθήκευσης και service. Η χώρα σας στηρίζεται στον τουρισμό. Θα έπρεπε να υπάρχει ένας σύνδεσμος μεταξύ των οινοπαραγωγών και του υπουργείου τουρισμού ώστε να προωθεί συστηματικά την Ελλάδα ως ένα φανταστικό οινοτουριστικό προορισμό. Η παροχή έγκυρης πληροφόρησης για τα επισκέψιμα οινοποιεία της χώρας καθώς και η οργάνωση του δικτύου οινοτουρισμού στα πρότυπα της Νοτίου Αφρικής (αναφερόμενος στο άρθρο που γράψαμε πρόσφατα) είναι θέμα προτεραιότητας”.
Η συμβολη του WSPC στην οινικη εκπαιδευση στην Ελλαδα
Το WSPC (Wine & Spirit Professional Center) αποτελεί αποκλειστικό συνεργάτη του WSET στην Ελλάδα. Από την πρώτη στιγμή της συνομιλίας μας, ο κ. Ian Harris εξέφρασε τη μεγάλη εκτίμηση που τρέφει για τον κ. Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW, πρόεδρο της σχολής. Σχολή που επιδεικνύει κάθε χρόνο αξιοσημείωτη ανάπτυξη σε σύνολο σπουδαστών και αποφοίτων παρά το ότι η Ελλάδα είναι μια μικρή πληθυσμιακά χώρα. Με περισσότερους από 12.000 σπουδαστές συνολικά και περίπου 1800 την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά, το WSPC αποτελεί τον κορυφαίο πάροχο οινικής εκπαίδευσης στη χώρα μας. Ενδεικτικό της ανοδικής πορείας της σχολής αποτελεί το σταθερά υψηλό ποσοστό των επιτυχόντων στις εξετάσεις. Μόλις τον τέταρτο χρόνο λειτουργίας του, το 2009, το WSPC βραβεύτηκε ως το καλύτερο εκπαιδευτικό παράρτημα του κόσμου! Διάκριση που απονέμεται κάθε χρόνο στο Guildhall του Λονδίνου και έχει συνισταμένες όχι μόνο τις επιδόσεις των μαθητών αλλά και την καινοτομία στην εκπαίδευση.
Η χώρα μας μέσω του WSPC θα συμμετάσχει ενεργά στα πλαίσια του εορτασμού των 50 ετών του WSET. Θα φιλοξενήσει δράσεις του “Wine Education Week” οι οποίες θα ανακοινωθούν αναλυτικά στο εγγύς μέλλον. Χρονικά συμπίπτουν με τα 15α γενέθλια του WSPC (2004-2019) οπότε η σημασία είναι διπλή. Γευσιγνωσίες και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις νέες εγκαταστάσεις της σχολής.
η σημασια της ασιατικης αγορας για το WSET
Γνωρίζοντας ότι το WSET ίδρυσε το 2016 το πρώτο διεθνές γραφείο του στο Hong Kong ρωτήσαμε τον κ. Ian Harris για τη δυναμική της Ασίας και πιο συγκεκριμένα της Κίνας. Μας παρουσίασε ένα σχεδιάγραμμα που αφορούσε το σύνολο των σπουδαστών ανά χώρα το προηγούμενο έτος. Με σχεδόν 20.000 Άγγλους σπουδαστές, περίπου 15.000 στις Ηνωμένες Πολιτείες και πάνω από 15.000 στην Κίνα με αυξητική τάση, το ερώτημά μας έβρισκε απάντηση. “Όσο αυξάνονται οι Κινέζοι σπουδαστές τόσο θα διευρύνεται και η γνώση τους για τα κρασιά όλου του κόσμου. Παλαιότερα η Κινέζικη αγορά ζητούσε περισσότερο γαλλικά κρασιά αλλά πλέον οι καταναλωτές συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν σπουδαία κρασιά και από άλλες χώρες. Εμείς ανοίξαμε γραφεία εκεί για να εξυπηρετήσουμε καλύτερα την ασιατική αγορά που συνεχώς αναπτύσσεται“.
Μεγαλες τασεις που θα διαμορφωσουν τον παγκοσμιο οινικο χαρτη
Ρωτήσαμε τον κ. Ian Harris για τις τάσεις που διαβλέπει να υπάρχουν στην παγκόσμια αγορά. Σύμφωνα με τον CEO του WSET παρουσιάζονται νέες ενδείξεις για την εξέλιξη της αγοράς κρασιού σε διεθνές επίπεδο. Κατ΄αρχήν η Κίνα που μέχρι σήμερα είχε κυρίως καταναλωτικό ρόλο, θα πρωταγωνιστήσει και σε αυτόν της οινοπαραγωγού χώρας. Η οικονομική ευρωστία σε συνδυασμό με τα επενδυτικά πλάνα των Κινέζων προσλαμβάνοντας διακεκριμένους οινολόγους συντελούν στην ανοδική πορεία του κινέζικου κρασιού. Ο προσανατολισμός τους στη συστηματική προώθηση της εγχώριας παραγωγής συμβάλλει στο να γίνει το κινέζικο κρασί ανταγωνιστικό παγκοσμίως.
Η Ταϋλάνδη και η Ινδία παράγουν κρασί με προοπτικές. Το ίδιο ισχύει για την Αγγλία αλλά ακόμα σε πολύ περιορισμένη ποσότητα. Η Ιαπωνία κάνει τα πρώτα σημαντικά βήματά της προς αυτή την κατεύθυνση. Ολοένα και περισσότερες χώρες με μεγάλη παραγωγή κρασιού θα πρωταγωνιστήσουν ως εξαγωγείς με πελάτες τα πιο σημαντικά καταναλωτικά κράτη παγκοσμίως.
Στον τομέα των αποσταγμάτων ο κ. Ian Harris πιστεύει ότι θα κυριαρχήσει η τάση για ακόμα πιο διευρυμένη κατηγοριοποίησή τους και περαιτέρω εξειδίκευση. Ανέφερε το gin του οποίου η ανάπτυξη καλπάζει με 25% σε παγκόσμια κλίμακα χωρίς να υπάρχει σημάδι ανακοπής αυτής της ξέφρενης πορείας.
Εμείς ως 750ml, έχουμε την αίσθηση ότι το WSET δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος οινικός εκπαιδευτικός οργανισμός στον κόσμο. Εκτιμούμε ότι οδηγεί τις εξελίξεις στο χώρο του κρασιού και των αποσταγμάτων σε παγκόσμια κλίμακα. Αφουγκράζεται τις νέες τάσεις και τις ενσωματώνει στα βιβλία του. Με οδηγό την κατευθυντήρια γραμμή στην εκπαίδευση οι σπουδαστές αποκτούν πολύτιμες γνώσεις και τις εφαρμόζουν σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη βιομηχανία του κρασιού. Στον πρωτογενή τομέα από την επιλογή φύτευσης και τη γέννηση του σταφυλιού στο αμπέλι μέχρι τη διαμόρφωση εμπορικής πολιτικής στην αγορά. Δεδομένης της παγκόσμιας φήμης της σχολής και κατ’ επέκταση του εντυπωσιακά αυξανόμενου αριθμού των σπουδαστών, η επιρροή του WSET στο οινικό γίγνεσθαι είναι αναμφισβήτητη. Κοινή επιδίωξη όλων όσων εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στο κρασί είναι η ευημερία του κλάδου και μέσον γι’ αυτό αποτελεί η παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης.
750ml.gr, Δημήτρης Περισοράτης – αρχισυντάκτης
[Το άρθρο είναι ολόκληρο διαθέσιμο και στα αγγλικά στο εξής link: 750ml.gr ]
Ευχαριστώ θερμά την Ήβη Πολυχρονίδου και τον Παναγιώτη Κριάρη για τη συμβολή τους στη μετάφραση του άρθρου.