Μέχρι σήμερα όλοι οι ελληνικοί αφρώδεις οίνοι ήταν είτε λευκοί είτε ροζέ. Η διαφοροποίηση επίσης αφορούσε το βαθμό γλυκύτητάς τους με τα επίπεδα σακχάρων να ποικίλουν. Το τολμηρό πρώτο βήμα για την παραγωγή κόκκινου αφρώδους οίνου στη χώρα μας ανήκει στο οινοποιείο Έλινος από την Ημαθία. Κι εμείς ως δυναμικό οινικό blog έχουμε τη χαρά να σας το συστήσουμε σε πρώτη πανελλαδική δημοσίευση και γευστική προσέγγιση πριν βγει στην αγορά. Όσοι επισκέφθηκαν στις 3 Φλεβάρη τα “Βοροινά” στην Αθήνα είχαν την ευκαιρία να το δοκιμάσουν. Πρόκειται για τη νέα ετικέτα Aphrodite red sparkling wine sec.
Η δραστηριότητα της οικογένειας Ταραλά στον αμπελοοινικό κλάδο ξεκινά από τα τέλη του 19ου αιώνα. Τωρινός ιδιοκτήτης του σύγχρονου οινοποιείου «Έλινος» που λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2007, είναι ο Δημήτρης Ταραλάς ο οποίος θέλησε να συνεχίσει την μακρά οινική παράδοση της οικογένειάς του.
Σημαντικές πληροφορίες
Εκτός από το Ξινόμαυρο, συμμετέχει στην παραγωγή του “Aphrodite” και ένα μικρό ποσοστό της ποικιλίας Μοσχόμαυρο.
Αλκοολικός τίτλος: 12,5%
Στρεμματικές αποδόσεις: ελεγχόμενη παραγωγή με περίπου 500 κιλά ανά στρέμμα
Αμπελώνες: ιδιόκτητοι, βιολογικής καλλιέργειας
Ηλικία αμπελώνων, τοποθεσία & υψόμετρο: 35-40 ετών. Βρίσκονται στους πρόποδες του ανατολικού Βερμίου σε υψόμετρο 350 μέτρων. Το μεγαλύτερο τμήμα του αμπελώνα βρίσκεται στα Πολλά Νερά Ημαθίας, εκεί όπου καλλιεργείται η ποικιλία ξινόμαυρο.
Τρύγος: αρχές Σεπτεμβρίου
Αριθμός φιαλών: 6.000
Η οινοποίηση πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της κλειστής δεξαμενής. Η κρυοεκχύλιση έγινε στους 12 βαθμούς Κελσίου για 5 ημέρες μαζί με τα στέμφυλα. Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ζύμωσης το κρασί παρέμεινε με τις λεπτές οινολάσπες του σε δεξαμενή για 10 ημέρες και στη συνέχεια πέρασε ένα χοντρό φίλτρο για την απομάκρυνση των οινολασπών. Τοποθετήθηκε σε άλλη σφραγισμένη δεξαμενή όπου ξεκίνησε η διαδικασία δεύτερης ζύμωσης με διάρκεια περίπου δύο μήνες με σκοπό τη δημιουργία CO2.
Ρουμπινί χρώμα με εκλεπτυσμένο αφρισμό όσον αφορά την εμφάνιση. Η μύτη είναι εκρηκτική με έντονης έντασης αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων όπως βατόμουρο, φράουλα και φραμπουάζ. Στο στόμα, επιπλέον των αρωμάτων της μύτης, είναι διακριτό το ώριμο κράνο και το φραγκοστάφυλο. ‘Εχει γίνει καλή δουλειά στις τανίνες οι οποίες είναι πολύ διακριτικές χωρίς να ενοχλούν. Η επίγευση χαρακτηρίζεται μακρά δίνοντας συνολικά την εντύπωση ενός γεμάτου σώματος κρασιού.
Συνδυάζεται ιδανικά με αφράτα κέϊκ με γέμιση φρούτα του δάσους και φρουτοσαλάτες. Τολμήστε να το συνδυάσετε γαστρονομικά και με εκλεκτά πιάτα όπως πλάι σε ταρτάρ μοσχαριού ή ακόμα και με άπαχο κόκκινο κρέας medium rare χωρίς όμως κανένα επιπλέον άρτυμα!
Επικοινωνία για πληροφορίες σημείων πώλησης:
Οινοποιείο ΕΛΙΝΟΣ
Χρήστος Ταραλάς
Φυτειά Ημαθίας
τηλ. 2331064474