Αντί εισαγωγής παραθέτω ένα σύντομο και συνάμα ξεκαρδιστικό περιστατικό. Σε πρόσφατη επίσκεψη νεαρού στο κατάστημά μου 750ml Winederful ideas στο Παλαιό Φάληρο, δέχθηκα την αφοπλιστική ερώτηση: “Μήπως έχετε τη μαρμάρινη Μαλαγουζιά οέο”; Καλοδεχούμενες όλες οι προσφωνήσεις, σκέφτηκα, αφού το κρασί προσφέρει την ίδια απόλαυση όπως και να το πεις. Είτε λέγοντας το ευγενές αρχαιοελληνικό “Αίω” είτε βαφτίζοντάς το με το αυθόρμητο νεοελληνικό “οέο”! Πιθανόν κάπου να άκουσε και να μη γνώριζε ο οινόφιλος τη σημασία της λέξης “Αίω” που σημαίνει στα αρχαία ελληνικά “Αισθάνομαι”. Εξάλλου το ανάλαφρο όνομα του κρασιού είναι οικείο στα αυτιά μας κατά μία έννοια ως πανηγυρισμός στα αθλητικά δρώμενα. Όπως επίσης αποτελεί παράδειγμα της ηχούς! Πάντως, τούτη η ασυνήθιστη δισύλλαβη παρέα φωνηέντων δεν θα αναλυθεί περαιτέρω γλωσσικά παρά μόνο γευσιγνωστικά.
ΜΙΑ ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ ΜΑ ΤΙ ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ!
Μια Μαλαγουζιά μαρμάρινη! Ναι, καλά διαβάσατε. Η Μαλαγουζιά “Αίω” είναι η πρώτη μαλαγουζιά παγκοσμίως για την οινοποίηση της οποίας χρησιμοποιήθηκαν θραύσματα μαρμάρου. Ο άγγελος των κρασιών, κατά κόσμον Άγγελος Ζαμάνης, συνιδιοκτήτης της νεοσύστατης εταιρείας Coenobium ΙΚΕ είναι ο εμπνευστής της μαρμάρινης Μαλαγουζιάς. Ο στόχος του ήταν να δώσει μια διαφορετική γευστική νότα στο κρασί πέρα από την κλασσική, υψηλής έντασης, αρωματική παλέτα. Η χρήση μαρμάρου προσδίδει ορυκτότητα η οποία γίνεται αισθητή με την αύξηση της θερμοκρασίας του κρασιού στο ποτήρι μας. Ό,τι περιμένουμε από μια τυπική Μαλαγουζιά το βρίσκουμε στην “ΑΙΩ” με την έκπληξη – πινελιά της ορυκτότητας να έρχεται στο τέλος, στην επίγευση. Ώριμα τροπικά φρούτα και πυρηνόκαρπα αφήνουν μια γλυκιά αίσθηση στο στόμα με την επίγευση να είναι μακρά. Μόλις 1200 μπουκάλια των 750ml αποτέλεσαν την πρώτη εμφιάλωση. Στην ομολογουμένως λιτή ετικέτα, το άλφα, το ωμέγα και το γιώτα περιπλέκονται μεταξύ τους δημιουργώντας γεωμετρικά σχήματα και συμβολισμούς.
SACRED MOUNTAIN: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
Το όνομα Sacred Mountain δεν επιλέχθηκε τυχαία. Η Χαλκιδική και το εγγύς Άγιον Όρος αποτελούν τη γενέτειρα του κρασιού. Οι πρώτες φιάλες ταξίδεψαν στη μακρινή Ιαπωνία, στο Τόκιο και το βουνό Φουτζιγιάμα όπου ήδη φιγουράρουν σε λίστες εστιατορίων. Η μαρμάρινη Μαλαγουζιά “ΑΙΩ” αντικατοπτρίζεται στη χιονισμένη και κατάλευκη σαν μάρμαρο, κορυφή του βουνού. Το επιβλητικό αυτό βουνό είναι ορατό από κάθε γωνιά του Τόκιο μόνο όταν δεν το κρύβουν τα σύννεφα, πράγμα όμως που συμβαίνει συχνά. Είχα την τύχη να επισκεφθώ και τα δύο μέρη που συνδέονται άρρηκτα με το κρασί. Το Άγιο Όρος και το Τόκιο με το βουνό Φουτζιγιάμα. Δοκίμασα τη γαστρονομία τους και θαύμασα τη φυσική ομορφιά των τοπίων. Είναι σπουδαίο για ένα ελληνικό κρασί να ταξιδεύει τόσο μακριά κατακτώντας διεθνείς κουζίνες. Εσείς ωστόσο δεν χρειάζεται να πάτε μέχρι το κοσμοπολίτικο Τόκιο για να προμηθευτείτε τη μαρμάρινη Μαλαγουζιά. Αρκεί μια επίσκεψη στο παραθαλάσσιο Παλαιό Φάληρο και στο Wine Shop 750ml Winederful ideas. Εναλλακτικά μπορείτε να παραγγείλετε από το ολοκαίνουριο eshop μας που θα κάνει πρεμιέρα τον Αύγουστο!