Από 19 έως και 21 Νοεμβρίου η Αθήνα έγινε πόλος έλξης επαγγελματιών οινοχόων απ’ όλο τον κόσμο στο δρόμο τους για την απόκτηση των διπλωμάτων του Court of Master Sommeliers (CMS). Ο κορυφαίος οργανισμός πιστοποίησης οινοχόων διεθνώς συνεργάζεται με το W.S.P.C., τον ηγέτη της οινικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Το WSPC προσφέρει τα μαθήματα και τις εξετάσεις (Introductory και Certified exams) του CMS δύο φορές το χρόνο (Νοέμβριο & Απρίλιο) βάζοντας τη χώρα μας δυναμικά στο χάρτη της παγκόσμιας οινοχοϊας.
Παρουσία τριών Master Sommelier (MS) – εκπροσώπων του οργανισμού CMS που διεξήγαγαν το πρόγραμμα στην Αθήνα, καθώς και του Κωνσταντίνου Λαζαράκη MW, Προέδρου του W.S.P.C., έγινε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σε μια λαμπρή βραδιά γιορτής. Παρευρεθήκαμε ως οινικό blog 750ml.gr στο σημαντικό αυτό γεγονός που έλαβε χώρα στην εντυπωσιακή αίθουσα εκδηλώσεων “HESTIA” στις νέες εγκαταστάσεις του W.S.P.C. Οι επιτυχόντες υποψήφιοι – μεταξύ των οποίων και Έλληνες – είχαν εξαιρετικές επιδόσεις και δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό και τη συγκίνησή τους κατά την παραλαβή των διπλωμάτων τους στο δείπνο αποφοίτησης, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο ένα ιδιαίτερα απαιτητικό τριήμερο.
Ξεχωριστή θέση στην αποφοίτηση όπως και σε όλο το πρόγραμμα φιλοξενίας των εκπροσώπων του Court of Master Sommelier και των υποψηφίων είχε το επώνυμο ελληνικό κρασί υπό την αιγίδα της Ε.Δ.Ο.Α.Ο. (Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου). Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Νοεμβρίου συμμετείχαν τα οινοποιεία: Αμπελώνας Καμκούτη, αμπελώνες Τριανταφυλλοπούλλου, κτήμα Άλφα, κτήμα Αφιανές, οικογένεια Γκιρλέμη, οινοποιία Βρυνιώτη, οινοποιείο Άκραθως, οινοποιείο Λυραράκης, οινοποιείο Monsieur Nicolas. Έλληνες οινοποιοί τίμησαν τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες με την παρουσία τους κατά τη διάρκεια του δείπνου και της απονομής διπλωμάτων.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι σπουδαστές του συγκεκριμένου τμήματος προέρχονταν από κάθε γωνιά του κόσμου (Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία, Ουκρανία, Ισλανδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ταυλάνδη, Βραζιλία, Μιανμάρ, Αίγυπτο κ.α.). Εργάζονται δε σε διεθνώς βραβευμένα εστιατόρια καθώς και σε κορυφαίους ομίλους φιλοξενίας και τουρισμού (Burj Al Arab Hotel /Dubai, Einsunternull restaurant (1 Michelin Star)/Berlin, London Edition Luxury Boutique Hotel, Hide Restaurant/London, Black Sheep Restaurants/Hong Kong, Host Inn Group/Egypt, Ulus 29, Azur Yeniköy/Turkey, Bagatelle Group/Dubai, Palazzo Parigi Hotel 5*L & Grand Spa/Milan, Parklane Luxury Collection Resort & Spa/Cyprus, The NOName/Berlin, JNCQUOI Restaurant/ Lisbon, Restaurant Ambivium in Pago de Carraovejas/Spain, Blue Lagoon/Iceland, Viking Ocean Cruises κ.λ.π.) Μέσω αυτής της συνέργειας του W.S.P.C. με τον κλάδο, ενισχύεται περαιτέρω η αναγνωρισιμότητα του επώνυμου ελληνικού κρασιού σε ένα στοχευμένο κοινό εν δυνάμει πρεσβευτών που συνδιαμορφώνει τάσεις και προωθεί σημαντικό μέρος της παγκόσμιας οινικής αγοράς και κατανάλωσης.
Περισσότερες φωτογραφίες της εκδήλωσης και της απονομής διπλωμάτων στους επιτυχόντες θα βρείτε στη σελίδα του Facebook 750ml πατώντας εδώ
Η λίστα των επιτυχόντων σε Introductory & Certified είναι η ακόλουθη. Σημειωτέον ότι 17 από τους 21 υποψήφιους πέρασαν το Introductory και 13 από τους 19 το Certified.
Introductory Passes
- Andriy Yakovliev
- Konstantinos Stavroulakis
- Petros Skarmoutsos
- Dimitra Fili
- Nebiye Kaya
- Prerna Ravi Dewnany
- Bharat Rathore
- Zerrin Dogan
- Iason Mokkas
- Ning Thang Mang
- Georgios Zervogiannis
- Nikitas Prassas
- Alessandro Toscani
- Anna Schilling
- Raphael Berganti
- Giuseppe d’Aniello
- Eirinaios Tsinakis
Certified Passes
- Andriy Yakovliev
- Konstantinos Stavroulakis
- Petros Skarmoutsos
- Dimitra Fili
- Bharat Rathore
- Zerrin Dogan
- Iason Mokkas
- Georgios Zervogiannis
- Alessandro Toscani
- Raphael Berganti
- Giuseppe d’Aniello
- Astthor Sigurvinsson
- Sokratis Vrakas