Λίγο πριν το τέλος του 2018, έχουμε μια ακόμη ευκαιρία για οργανωμένη οινική εξόρμηση! Η Ευρωπαϊκή ημέρα Οινοτουρισμού που έγινε θεσμός από το 2009 με πρωτοβουλία του δικτύου Recevin, πραγματοποιείται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Νοέμβρη σε κάθε πόλη-εταίρο που ανήκει στο δίκτυο. Συνολικά 4 χώρες – Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία – συμμετέχουν ενεργά σε αυτή την καθιερωμένη πια γιορτή του κρασιού, με τα οινοποιεία να ανοίγουν σχεδόν ταυτόχρονα τις πόρτες τους, υποδεχόμενα χιλιάδες επισκέπτες. Ενδεικτικό της σύμπνοιας των μελών του δικτύου είναι η ευρεία συμμετοχή των πόλεων και των ενώσεων οινοπαραγωγών ανά γεωγραφική περιοχή και χώρα. Στην Ισπανία για παράδειγμα, 41 πόλεις έχουν οργανωμένη δραστηριότητα, ενώ στη χώρα μας συμμετέχουν και οι 6 περιφερειακές ενώσεις οινοπαραγωγών: Οίνοι Βορείου Ελλάδος, Κεντρικής Ελλάδος, Αμπελώνα Αττικής, Αμπελώνα Πελοποννήσου, Νήσων Αιγαίου καθώς και το δυναμικό δίκτυο οινοποιών Κρήτης.
Ακολουθώντας τους σηματοδοτημένους δρόμους του κρασιού στα περισσότερα σημεία της χώρας μας, μπορεί κάποιος να συνδυάσει επισκέψεις σε περισσότερα από ένα οινοποιεία την προσεχή Κυριακή, επιλέγοντας μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Ιδανικά βεβαίως, απαιτείται να επικοινωνήσουμε προηγουμένως με τα οινοποιεία που μας ενδιαφέρουν, προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι συμμετέχουν στην ενέργεια, καθώς και να πληροφορηθούμε το πρόγραμμά τους. Επιπρόσθετο πλεονέκτημα της περιόδου είναι ότι μόλις έχουν προλάβει να εμφιαλωθούν αρκετά φρέσκα κρασιά της τρέχουσας εσοδείας, οπότε θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε τα εγχώρια “Nouveau”. Σε γενικό πλαίσιο η είσοδος στα οινοποιεία είναι δωρεάν όπως και οι ξεναγήσεις, οι γευσιγνωσίες και η παρουσίαση γαστρονομικών και εικαστικών εκδηλώσεων.
Στον Μαλακώντα Ευβοίας, μιάμιση ώρα από την Αθήνα, βρίσκεται το οινοποιείο Λύκος, το οποίο θα γιορτάσει την Ευρωπαϊκή ημέρα οινοτουρισμού με ενδιαφέρουσες δράσεις. H οινοχόος Γιοβάνα Λύκου θα παρουσιάσει σε σεμινάριο στις 12:00 τα μονοποικιλιακά κρασιά του οινοποιείου: Malvasia, Μαλαγουζιά, Sauvignon Blanc, Grenache Rouge, Κράτιστος Αγιωργήτικο, Cabernet Sauvignon, Syrah. Ο Χάρης Τζαννής, συντάκτης γαστρονομίας, θα αναδείξει τις γευστικές διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε ένα λευκό (Μαλαγουζιά) και ένα ερυθρό κρασί (Cabernet Sauvignon) με συνοδευτικό χόρτα του βουνού. Θα πραγματοποιηθούν γευστικές δοκιμές σε επιλεγμένα φρέσκα κρασιά της σοδειάς του ’18, ενώ εκπρόσωπος εταιρείας με αξεσουάρ οίνων θα ενημερώσει για την ορθή χρήση τους.
Είσοδος Ελεύθερη για το κοινό.
Ώρες 11.00 π.μ-17.00 μ.μ.
Μαλακώντας Ερέτριας, Εύβοια.
τηλ. 22290 68222