Στα πλαίσια της γαστρονομικής εκδήλωσης “Taste of Athens” που πραγματοποιήθηκε στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είχαμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε και να δοκιμάσουμε ένα κουαρτέτο ροζέ κρασιών προερχόμενο από τη διάσημη Προβηγκία. Χρήσιμα στατιστικά στοιχεία μας δόθηκαν στην αρχή της γευσιγνωσίας από τον Γιάννη Μακρή AIWS, όπως το 87% των κρασιών που παράγονται στην Προβηγκία είναι ροζέ, αποτελώντας το 45% της συνολικής παραγωγής ροζέ της Γαλλίας! Χαρακτηριστικό αυτών των κρασιών είναι ότι οινοποιούνται πολλές ποικιλίες, οι οποίες δεν αναγράφονται στην ετικέτα, δημιουργώντας ένα blend που σε προκαλεί να το γευτείς. Η πρόκληση βέβαια ξεκινάει από τη χρωματική παλέτα των οίνων – ελκυστικό ωχρό σομόν – και κυρίως από τις ιδιόμορφες διαφανείς φιάλες διαφορετικών σχημάτων και καμπυλοτήτων.
Ετικέτες λιτές στην παροχή πληροφοριών, ωστόσο με δυνατό brand name, στοχευμένη ονοματολογία και επικοινωνιακό marketing. Στοιχεία που εκλείπουν κατά πλειοψηφία από τα ελληνικά ροζέ “τύπου Προβηγκίας”. Είναι επιβεβλημένη η διαμόρφωση εξωστρεφούς εμπορικής ταυτότητας σε ετικέτα και φιάλη από τους Έλληνες οινοπαραγωγούς που δεν έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν, με εξαίρεση το χρώμα, την αρωματική/γευστική διάσταση και δομή των κρασιών αυτών. Το vegan & organic “Cuvee tradition” (εμπορικός όρος του παραγωγού) του Domaine Sainte Marie, αποτελούμενο από Cinsault, Grenache, Syrah, Carignan, Cabernet Sauvignon και Rolle μας δίνει ανθικές νότες και καθαρότητα φρέσκων πυρηνόκαρπων φρούτων. Ιδανικά συνοδεύει τον ελαφρώς ψημένο τόνο και για τους vegan προτείνουμε τις αρωματικές σαλάτες με μυρώνια, καυκαλήθρες και φράουλες. Το κτήμα που έχει ιστορία από τον 18ο αιώνα, διατηρεί ένα μεγάλο άγαλμα της Παναγίας στους κατά μέσο όρο 35 ετών αμπελώνες του.
Το “Cuvee irresistible” από το Domaine de la Croix περιλαμβάνει επιπλέον τις ερυθρές ποικιλίες Mourvèdre, Tibouren εκτός από τις προαναφερθείσες. Χαρακτηρίζεται από ανθικά στοιχεία μέτριας (+) έντασης, σε μύτη και στόμα, διαθέτοντας υψηλή οξύτητα. Με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, στο κτήμα εξασφαλίζεται ανακυκλούμενο σύστημα με νερό στους αμπελώνες, καθιστώντας την καλλιέργεια οργανική και έξτρα φιλική στο περιβάλλον.
Το Chateau Miraval με τωρινούς ιδιοκτήτες το διάσημο πρώην ζεύγος Brad Pitt & Angelina Jolie, παράγει κρασιά με τη συνεργασία της οικογένειας Perrin η οποία είναι ιδιοκτήτρια του περίφημου Château de Beaucastel στο Châteauneuf-du-Pape. Εξίσου διάσημα και ανάρπαστα τα κρασιά τους, μιας και στην πρώτη τους χρονιά στις αγορές το 2013, πουλήθηκε όλη η παραγωγή από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας! Το vegan και βιολογικό κρασί Miraval rose με μόλις 5% περασμένο από βαρέλι και 95% σε ανοξείδωτη δεξαμενή, αναδεικνύει ντελικάτα αρώματα κόκκινων φρούτων, με αναζωογονητική οξύτητα. Το σχετικά υψηλό ποσοστό 13% της αλκοόλης ενσωματώνεται αρκετά καλά στο σώμα του οίνου. Κυκλοφορεί σε φιάλες των 375ml, 750ml αλλά και Magnum. Συνοδεύει ιδανικά το sushi.
Από το Chateau Saint Maur δοκιμάσαμε τελευταίο το L’ Excellence, εσοδείας 2017. Με αρωματική και γευστική πολυπλοκότητα μεγαλύτερη των προηγούμενων, καθώς και με πιο τονισμένη τανίνη και οξύτητα. Αποτελούμενο από Grenache, Syrah, Rolle, Tibouren, αφήνει μια ευχάριστη μπαχαρένια αίσθηση στην επίγευση, θα λέγαμε λευκό πιπέρι. Τα 35 euro το τοποθετούν στη λίστα με τα κρασιά premium τιμής, εντούτοις κερδίζει επάξια τη θέση του συνοδού εκλεκτών πιάτων υψηλής γαστρονομίας.