ΠΕΤΑΛΙ… το χιλιοδουλεμένο πετάλι του αργαλειού. Αυτό το όνομα επέλεξε ο οινολόγος Ζαχαρίας Διαμαντάκης για να βαφτίσει τη νέα ετικέτα του κτήματος. Μια λέξη με ιστορία σε βάθος αιώνων. Την εποχή της ενετοκρατούμενης Κρήτης αντηχούσαν υπόκωφα οι πεταλιές από τους αργαλειούς στη μονή Αγίου Αντωνίου. Ιστορική μονή που βρισκόταν στην επαρχία Μαλεβιζίου του νομού Ηρακλείου. Οι μοναχές ύφαιναν ακούραστα & ρυθμικά με τον αντίλαλο να βασιλεύει στο επιβλητικό φαράγγι του σημερινού χωριού Κάτω Ασίτες. Από αυτή την αέναη τελετουργία έλαβε η περιοχή σύμφωνα με την παράδοση την ονομασία “Πετάλι”. Μπορεί ο ήχος να ανήκει στο παρελθόν, σώζονται ωστόσο τα ερείπια της δίκλιτης μονής που φανερώνουν στοιχεία σπάνιας αρχιτεκτονικής.
Το Λιάτικο ως ερυθρή γηγενής ποικιλία της Κρήτης έχει δώσει εξαιρετικά δείγματα γραφής σε γλυκούς λιαστούς αλλά και ξηρούς οίνους. Ο κορυφαίος διαγωνισμός οίνων στον κόσμο Decanter έδωσε ώθηση στο κρητικό κρασί με μια ακόμα… πεταλιά στέλνοντάς το στην κορυφή. Χρυσό μετάλλιο με υψηλότατη βαθμολογία 95 πόντων απονεμήθηκε πριν λίγες εβδομάδες στο Πετάλι Λιάτικο ’17 του οινοποιείου Διαμαντάκη. Μεγάλη διάκριση αν αναλογιστούμε ότι ήταν ένα από τα δώδεκα “χρυσά” ελληνικά κρασιά. Η ανάδειξη της τυπικότητας της ποικιλίας συνετέλεσε αναμφίβολα σε αυτό. Διαυγές, ωχρό ρουμπινί στην εμφάνιση. Μέτριας έντασης μύτη με γλυκά μπαχαρικά όπως γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο και αποξηραμένα κόκκινα φρούτα. Ξηρό, με μέτρια επίπεδα σε οξύτητα, σώμα, αλκοόλ και τανίνες με τις τελευταίες να κρίνονται φίνες και μαλακές. Ο πελτές ντομάτας αρχικά και τα υπερώριμα κόκκινα φρούτα κατακλύζουν το στόμα. Τη μέτρια(+) ένταση γεύσης έρχεται να διαδεχτεί μια μέτρια(+) επίγευση. Ισορροπημένο κρασί που σαφώς μπορεί να καταναλωθεί άμεσα, με δυνατότητες περαιτέρω παλαίωσης για 5-7 χρόνια.
Με ετήσια συνολική παραγωγή οίνου τις 120.000 φιάλες, το οινοποιείο Διαμαντάκη εμφιάλωσε το Πετάλι σε 7.000 των 750ml. Προηγήθηκε η ζύμωση και η επιπλέον παραμονή για 12 μήνες σε ανοξείδωτη δεξαμενή. Το υψόμετρο των αμπελώνων κυμαίνεται στα 350m-550m ενώ οι στρεμματικές αποδόσεις ανέρχονται σε 700-1000 κιλά. Τα άλλα δύο αδέλφια, ο Ιωάννης και ο Μιχάλης Διαμαντάκης έχουν την εποπτεία και διαχείριση ως καλλιεργητές των αμπελώνων, συνολικής έκτασης 150 στρεμμάτων. Τα παλαιά αμπέλια από τα οποία προήλθε το Λιάτικο είναι ασβεστολιθικής σύστασης και βρίσκονται στις Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας η νέα ετικέτα θα είναι διαθέσιμη στη μεγάλη γευσιγνωσία που θα πραγματοποιηθεί την 29η Ιουνίου στο ιστορικό φρούριο της Φορτέτζας στο Ρέθυμνο. Με διοργανωτή το Wines of Crete, οινόφιλοι και επαγγελματίες θα απολαύσουν κρασιά από τα μέλη του δικτύου οινοποιών Κρήτης. Μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά πέρσι και στην οποία είχαμε παρευρεθεί γράφοντας το αντίστοιχο άρθρο-αφιέρωμα στο παρόν οινικό blog.
Πληροφορίες για σημεία πώλησης:
Οινοποιείο Διαμαντάκη
Κάτω Ασίτες
ΤΚ 70013 Ηράκλειο Κρήτης
τηλ. 6949198350