Η τρέχουσα χρονιά του 2018 μας επιφύλαξε και ακόμα μας επιφυλάσσει οινικές εκπλήξεις, όχι μόνο του τελευταίου τρύγου (2017), αλλά και παλαιότερων! Οι νέες τάσεις που ακούνε στα ονόματα «orange wines», «ζύμωση σε αμφορείς», «χωρίς θειώδη», μας κάνουν να γεμίζουμε τα ποτήρια μας αλλά και να ακονίζουμε τις πένες μας ξανά και ξανά.
Μία πρώτη γεύση πήραμε στο ανανεωμένο και άκρως επιτυχημένο Peloponnese wine festival 2018, όπου και μέσω του σεμιναρίου «Extreme οινοποιήσεις – Οι νέες τάσεις στον Πελοποννησιακό αμπελώνα», με εισηγητή τον Άρη Σκλαβενίτη, μπήκαμε στο πνεύμα των ταλαντούχων και πάντα ανήσυχων οινοποιών.
3 ποικιλίες – Μαυροφίλερο, Αγιωργήτικο, Syrah, – καθώς και 3 διαφορετικοί χώροι ζύμωσης (βαρέλι ακακίας, ανοξείδωτη δεξαμενή και αμφορέας), χαρακτηρίζουν το PEPLO. Ροζέ ξηρός ήσυχος οίνος, εσοδείας 2017, κτήματος Σκούρα που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα.
Από βιολογικό αμπελώνα της οινοποιίας Μαρκόγιαννη, προέρχεται ο Ροδίτης Φυσικός 2017 με οινοποίηση χωρίς θειώδη. Η επαφή με τις φλούδες για 12 ημέρες έχει ως επακόλουθο τη μείωση της οξύτητας. Η ζύμωση πραγματοποιείται σε ανοξείδωτη δεξαμενή. Στο στόμα παρατηρούμε ώριμο φρούτο, νεράτζι και ξηροκαρπάτες γεύσεις με μακρά επίγευση. Ιδανικό ταίριασμα με καλομαγειρεμένη ρεβυθάδα! Σημειωτέον ότι θα εμφιαλωθεί σε εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό φιαλών.
Άλλη μία νέα ετικέτα του ίδιου παραγωγού που αναμένεται στο άμεσο μέλλον είναι ο φυσικώς γλυκύς οίνος από Φωκιανό (80%) και Μαυρούδι (20%). Η γευστική του πολυπλοκότητά του έγκειται στο γεγονός ότι προέρχεται από διαφορετικές εσοδείες, από το 2009 έως το 2014 και μάλιστα τόσο από υπερώριμα, όσο και από λιαστά σταφύλια. Η παλαίωσή του έλαβε χώρα σε δεύτερης και τρίτης χρήσης ξεχωριστά βαρέλια.
Πειραματική οινοποίηση χωρίς θειώδη είναι η νέα προσπάθεια με το Αγιωργήτικο 2017 του Μπουτάρη. Μηλογαλακτική ζύμωση, οινοποίηση σε ανοιχτές δεξαμενές και παλαίωση σε νέα γαλλικά δρύινα βαρέλια για 7 μήνες χαρακτηρίζει αυτόν τον πειραματικό οίνο που θα γεμίσει μόνο 200 φιάλες!
Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, wild ferment, μονοποικιλιακό, εσοδείας 2013 με Cabernet Sauvignon. Νέα ετικέτα η οποία έχει εμφιαλωθεί και θα βγει άμεσα στην αγορά. Με προσθήκη μικρής ποσότητας θειώδους, γηγενείς ζύμες, MLF και παλαίωση για 2 χρόνια σε νέα Γαλλικά βαρέλια. Οι στρεμματικές αποδόσεις είναι 450 κιλά ανά στρέμμα. Η φυτικότητα σε μύτη και στόμα είναι κάτι περισσότερο από εμφανής, δικαιολογώντας το τυπικό της ποικιλίας.
Κτήμα Τσέλεπου και η νέα ετικέτα του είναι ο ροζέ ξηρός οίνος από Μοσχοφίλερο, εσοδείας 2017. Με 12,5 αλκοολικούς βαθμούς και 48 ώρες κρυοεκχύλιση.
Semeli Winery με τη σειρά Aetheria να συμπληρώνεται με τη νέα ετικέτα ποικιλιακής σύνθεσης Syrah & Merlot από 40%, με το υπόλοιπο 20% να αναλογεί στο Cabernet Sauvignon. Τρύγος του 2015. Παλαίωση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για 12 μήνες. Πολύπλοκο μπουκέτο αρωμάτων σε μύτη και στόμα, καθώς και δυνατότητα μακράς παλαίωσης.
Pirgakis estate με το «THE ICON Project», ετικέτα με Chardonnay & Sauvignon Blanc (60-40) με ζύμωση σε ανοξείδωτη δεξαμενή, τρύγου 2017.
Για το τέλος αφήσαμε μία πρωτοποριακή προσπάθεια για τα ελληνικά δεδομένα. Πειραματική καλλιέργεια και οινοποίηση Albarino! Πρωταγωνιστής το κτήμα Μερκούρη από το Κορακοχώρι Ηλείας. Τρύγος 2017, με 13,5 αλκοολικούς βαθμούς και ζύμωση σε ανοξείδωτη δεξαμενή.
Περισοράτης
Καλή Επιτυχία Δημήτρη μας, μαζίσου πάντα .