Προσφάτως δοκιμάσαμε το νέο μονοποικιλιακό Rose Boutari 2017 από Ξινόμαυρο 100%, ΠΓΕ Ημαθία. Η οινοποιία Μπουτάρη από τον Στενήμαχο Ημαθίας μας εκπλήσσει ευχάριστα για μία ακόμη φορά, οινοποιώντας ένα ροζέ ξηρό κρασί με πιο ελαφρύ στυλ και υψηλής έντασης κόκκινα φρούτα σε μύτη και στόμα.
Η «αποκλειστική είδηση» είναι ότι προορίζεται για ένα premium ροζέ κρασί που πρόκειται να αφήσει εποχή!
Δεν φεύγουμε από το βασιλιά της Βορείου Ελλάδος το Ξινόμαυρο, μιας και ο ΑΑΟΣ Βαένι Νάουσα από την Επισκοπή Ημαθίας, με τα 200 μέλη-αμπελουργούς, μας έδωσε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε ένα φρέσκο, εσοδείας 2017, ΠΟΠ Νάουσα. Από τις πρώτες γουλιές, το παρομοιάζουμε με κάποιο ελαφρύ κόκκινο τύπου Beaujolais, αλλά θα λέγαμε πιο ντελικάτο σαν τα εκλεκτά Cru! Το κατά πόσο θα παραμείνει στο βαρέλι πριν την εμφιάλωση, συνεπάγεται ότι ο χαρακτήρας του βεβαίως θα αλλάξει.
Ένα πολύ ενδιαφέρον χαρμάνι εσοδείας 2017, με Μοσχόμαυρο 80% και Τσαπουρνάκο 20% είναι του κτήματος Βογιατζή, από το Βελβεντό Κοζάνης. Δεν αποτελεί μειονέκτημα το χαμηλό, σχετικά αλκοόλ (13%), που οφείλεται στο υποτιμημένο παλαιότερα, Μοσχόμαυρο.
Το κτήμα Παυλίδη από τα Κοκκινόγεια Δράμας, ύστερα από παλαιότερα εγχειρήματα των χαρμανιών Cabernet-Merlot και Syrah-Αγιωργήτικο, καταπιάνεται με το νέο τριπλό χαρμάνι Αγιωργήτικο-Μαυροτράγανο-Λημνιώνα, το οποίο συναντάμε πρώτη φορά! Εσοδείας 2016 και το αναμένουμε με τον τελικό του χαρακτήρα όταν βγει στην αγορά.
Μια κατηγορία από μόνη της αποτελεί η νέα ετικέτα, εσοδείας 2013, του κτήματος Κυρ-Γιάννη από το Γιαννακοχώρι Ημαθίας, που αποτελείται ισόποσα από Ξινόμαυρο & Μαυροδάφνη. Κι αυτό διότι ακολουθεί το νέο trend «Cellar door only»! Όποιος θέλει να την προμηθευτεί πρέπει να επισκεφτεί το οινοποιείο! Πραγματοποιείται συνοινοποίηση του σχετικά άγουρου Ξινόμαυρου με ώριμη Μαυροδάφνη, η οποία είναι φυτεμένη προσφάτως, από το 2006. Επιπρόσθετα έχουμε fieldblends, δηλαδή μεικτή φύτευση των δύο ποικιλιών στα αμπελοτεμάχια, με σκοπό να αναδειχτεί ο ατόφιος χαρακτήρας του terroir!