Το 1ο Athens Wine & Art Festival δεν ήταν μία ακόμα έκθεση κρασιού. Ούτε μια συνηθισμένη γευσιγνωσία κατά γενική ομολογία. Στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, 28 & 29 Σεπτέμβρη, οι άνω των 2000 επισκεπτών απόλαυσαν ένα πρωτοποριακό blend κρασιού και τέχνης πλαισιωμένο από ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το 750ml με την ιδιότητα του χορηγού επικοινωνίας δεν ήταν δυνατόν να απουσιάσει. Έδωσε το παρόν και τις δύο ημέρες καταγράφοντας αρκετές πρωτιές και καινοτομίες της διοργάνωσης. 50 boutique οινοποιεία απ’ όλη την Ελλάδα – αρκετά από αυτά συμμετείχαν για πρώτη φορά σε έκθεση – αλλά και από τη Σικελία και τη Νότια Γαλλία παρουσίασαν τα κρασιά τους. Το φεστιβάλ είχε ελεύθερη είσοδο στο χώρο του πλούσιου καλλιτεχνικού μέρους και μια συμβολική τιμή εισόδου για όλους ανεξαιρέτως όσον αφορά τη γευσιγνωσία.
Οι διοργανωτές μας εξέπληξαν συμπεριλαμβάνοντας στο πρόγραμμα δραστηριότητες ψυχαγωγίας για μικρά παιδιά. Έτσι είδαμε αρκετές οικογένειες στο φεστιβάλ, γεγονός πρωτόγνωρο για εκθέσεις κρασιού. Μέριμνα υπήρχε και για τους σινεφίλ με συνεχή προβολή βραβευμένων ταινιών σε ξεχωριστή αίθουσα. Επιπλέον για πρώτη φορά ο τόπος διεξαγωγής δεν ήταν κάποιος ουδέτερος εκθεσιακός χώρος αλλά ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα και μάλιστα καλλιτεχνικής φύσης. Ένα έργο τέχνης κοσμούσε το χώρο κάθε εκθέτη με το όνομα του κτήματος να προβάλλεται καλλιγραφικά σε καβαλέτο. Οι πίνακες ζωγραφικής (από τις δεκαετίες ’80 & ’90) όπως και τα καβαλέτα παραχωρήθηκαν από τη Σχολή για τις ανάγκες του φεστιβάλ. Άλλη μια καινοτομία που έκανε τη διαφορά ήταν οι γεμάτες ζωντάνια θεατρικές παραστάσεις με τους συντελεστές να γίνονται ένα με τους επισκέπτες. Στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε και η συναυλία που έκλεισε με αρκετά ντεσιμπέλ αυτή την επιτυχημένη γιορτή αφήνοντας σε όλους θα λέγαμε μια μακρά επίγευση!
Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών στο 750ml – που όλοι τους αποτελούν τη νέα γενιά του ελληνικού κρασιού – είναι άκρως ενδιαφέρουσες. Ο Θοδωρής Γερμάνης (οινοποιείο Moschopolis – Θεσσαλονίκη), μας είπε ότι ο χώρος ήταν καταπληκτικός και βεβαίως συνέβαλε στο να μην υπάρχει συνωστισμός. Τόνισε ότι υπήρχε μια θετική διάθεση και αύρα στους οινόφιλους. Ο περιορισμένος αριθμός των boutique οινοποιείων έλκυσε τους επισκέπτες οι οποίοι χωρίς άγχος περιδιάβαιναν τους μεγάλους χώρους της έκθεσης.
Ο Θωμάς Καμκούτης (αμπελώνες Καμκούτη – Βελβεντό Κοζάνης) στάθηκε στο πάντρεμα του κρασιού και της τέχνης. Μας είπε συγκεκριμένα: “Το κρασί είναι προϊόν πολιτισμού όπως και η τέχνη. Σε έναν ανάλογο χώρο με πολύ καλή οργάνωση το μόνο ποτό που μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά με την τέχνη είναι το κρασί το οποίο θεωρώ ως το πλέον εκλεπτυσμένο”. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της Βίκυς Ασλάνη (Aslanis family winery – Θεσσαλονίκη):”Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη από την εκδήλωση. Η οργάνωση ήταν εξαιρετική με τους υπεύθυνους να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να υποστηρίξουν το φεστιβάλ. Σωστή επιλογή χώρου με όμορφο συνδυασμό κρασιού και τέχνης. Οι επισκέπτες που ήρθαν με εντυπωσίασαν λόγω του ότι οι περισσότεροι ήταν γνώστες και εξέφραζαν πραγματικό ενδιαφέρον για τα κρασιά μας. Μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω πολύ εποικοδομητικές επαφές”.
Επικοινωνήσαμε με τη Μαρία Μαλτέζου (κτήμα Στροφιλιά – Ανάβυσσος/Νεμέα) η οποία ήταν χειμαρρώδης δηλώνοντας: “Πρόκειται για μία από τις καλύτερες εκθέσεις των 10 τελευταίων ετών! Η σκέψη ήταν εξαιρετική για το χώρο που επέτρεπε στους επισκέπτες να κινούνται άνετα και μάλιστα παρά το ότι ήταν πολλοί υπήρχε καλή ροή χωρίς ουρές στα stands. Οι διοργανωτές ήταν δίπλα μας καθόλη τη διάρκεια του φεστιβάλ για κάθε ανάγκη που τυχόν προέκυπτε. Ακόμα και η παροχή φαγητού στους εκθέτες είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά”. Έκρινε επίσης θετικά το γεγονός ότι ένα μέρος των εσόδων προορίζεται για φιλανθρωπικό σκοπό, για την ενίσχυση του Λείριου ορφανοτροφείου στο Μάτι. Τέλος μας αποκάλυψε ότι: “Άνοιξα τις περισσότερες φιάλες κρασιού σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη έκθεση”!
Ο Κωνσταντίνος Πατιστής (οινοποιείο Πατιστής – Μαγνησία) που συμμετέχει για πρώτη φορά σε έκθεση μας είπε: “Ήταν ωραία η σκέψη να συνδυαστεί το κρασί με την τέχνη, ενώ τα προγραμματισμένα δρώμενα έδωσαν μια άλλη διάσταση στη γευσιγνωσία κρασιού. Ο κόσμος είχε θετική διάθεση και η πλειοψηφία ήταν νεαρής ηλικίας”. Υπογράμμισε ότι υπήρξε πολύ καλή ανταπόκριση από τους διοργανωτές. Η νεαρή οινολόγος Τζούλια Δρούβα (οινοποιείο Δρούβα – Πύργος Ηλείας) τόνισε από την πλευρά της ότι ο χώρος προσέφερε άνεση για σωστή γευσιγνωσία στους οινόφιλους οι οποίοι είχαν ζωντάνια και πολύ θετική ενέργεια. “Έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το κτήμα μας, για τις ετικέτες των κρασιών καθώς και για το σήμα μας, τον φοίνικα”. Τέλος επισήμανε την άψογη διοργάνωση του διήμερου φεστιβάλ.
Από τα λεγόμενα των οινοποιών και τον αριθμό των επισκεπτών η πρώτη απόπειρα προβολής του κρασιού σε συνδυασμό με την τέχνη κρίνεται επιτυχημένη. Ως 750ml θεωρούμε ότι άνοιξε ο δρόμος για φεστιβάλ κρασιών με πολύ διαφορετική προσέγγιση απ’ ότι γνωρίζαμε ως τώρα. Ο οινόφιλος είναι δεκτικός σε νέους τρόπους απόλαυσης ενώ η εμπειρία γευσιγνωσίας εξελίσσεται.
Αρχισυντάκτης: Δημήτρης Περισοράτης – 750ml.gr