Δεν θα φεύγαμε από την Κρήτη εάν πρώτα δεν σας αποκαλύπταμε μία ακόμη καινούρια ετικέτα που βασίζεται αποκλειστικά στην πολλά υποσχόμενη γηγενή λευκή ποικιλία Βιδιανό. Ποικιλία που αγαπάει το βαρέλι, με μεγάλη δυναμική είτε μόνη της είτε σε blend και ολοένα διασημότερη εκτός συνόρων. Εξερευνώνται οι δυνατότητές της από τους Κρήτες οινοπαραγωγούς και όχι μόνο. Ετικέτα της Ιδαίας Οινοποιητικής, από το Βενεράτο Ηρακλείου Κρήτης. Έκανε την εμφάνισή της στις πρόσφατες “Ανοιχτές Πόρτες”, καθώς και στη γευσιγνωσία στο φρούριο Φορτέτζας του Ρεθύμνου στις 30 Ιουνίου. Ωστόσο, δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα στην αγορά.
Πληροφορίες ετικέτας
Idaia Winery
Όνομα ετικέτας: Hesperis
Κατηγορία οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Κρήτη
ABV: 13%
Ποικιλιακή σύνθεση: Βιδιανό μονοποικιλιακό
Τρύγος του 2017
Έδαφος: Ασβεστο-αργιλώδες
Άλλες σημαντικές πληροφορίες
Ωρίμαση 4 μήνες σε καινούρια γαλλικά δρύϊνα βαρέλια.
Στη συνέχεια παραμονή 1 μήνα στη δεξαμενή και μετά στη φιάλη.
Battonage στο βαρέλι και στη δεξαμενή.
Υψόμετρο αμπελώνων: 400 μέτρα
Παραγωγή: 4500 φιάλες (μόνο 750ml, όχι Magnum)
Εκτιμώμενη μέση τιμή στο ράφι: 12 ευρώ
ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Διαύγεια: καθαρό
Ένταση (διαπερατότητα): ωχρό
Χρώμα: χρυσαφένιο
Άλλες παρατηρήσεις: Δάκρυα μεγάλης πυκνότητας και μεσαίας ταχύτητας
ΜΥΤΗ
Κατάσταση: καθαρή
Ένταση: μέτρια
Αρωματικά χαρακτηριστικά: Τα εσπεριδοειδή κυριαρχούν με το λάϊμ και το μοσχολέμονο. Άγουρα τροπικά φρούτα με το λίτσι να κάνει την εμφάνισή του. Επίσης διακριτά τα λουλουδένια αρώματα του χαμομηλιού. Η παραμονή σε καινούριο βαρέλι δίνει το αρώμα της βανίλιας, χωρίς να καπελώνει σε καμία περίπτωση το φρούτο.
Εξέλιξη: νεαρό
ΣΤΟΜΑ
Γλυκύτητα: ξηρό
Οξύτητα: υψηλή
Αλκοόλ: μέτριας έντασης
Σώμα: μέτριο (+)
Ένταση γεύσης:μέτρια (+)
Χαρακτηριστικά γεύσης: Τα αρώματα της μύτης υπάρχουν και στο στόμα με μεγαλύτερη όμως ένταση. Λεμονάτες γεύσεις, με το μοσχολέμονο να βγαίνει μπροστά. Η βανίλια και το τοστ, στοιχεία που προέρχονται από το βαρέλι δένουν αρμονικά με το φρούτο. Το ψωμί και η ζύμη είναι επίσης διακριτά. Άγουρα πυρηνόκαρπα όπως το λευκόσαρκο ροδάκινο να μπαίνει στη γευστική παλέτα χωρίς να κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του.
Επίγευση: μέτρια (+).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Η ποιότητα χαρακτηρίζεται πολύ καλή διότι:
Η ποικιλία εκφράζεται σε ικανοποιητικό βαθμό μέσα από το κρασί. Υπάρχει καλή ισορροπία μεταξύ φρούτου και οξύτητας. Το κρασί έχει μέτρια (+) ένταση γεύσης και επίγευσης. Χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα γεύσεων και αρωμάτων. Διαθέτει όγκο, εν μέρει λιπαρότητα στο στόμα και χαρακτηρίζεται από υψηλή οξύτητα. Ωστόσο, στην επίγευση αφήνει μία “ζέση” που μας δίνει την εντύπωση υψηλότερου αλκοολικού βαθμού από το 13% που αναγράφεται στην ετικέτα. Στα συν, η παρουσία βαρελιού σε τέτοιο βαθμό, ώστε να διακρίνεται εμφατικά αλλά εν τέλει να αφήνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο φρούτο.
Μπορεί να καταναλωθεί άμεσα, αλλά επιδέχεται παλαίωσης έως και 5 χρόνια από τον τρύγο. Σίγουρα θα ήταν ενδιαφέρον να το κρατήσουμε σε ιδανικές συνθήκες παλαίωσης, τουλάχιστον 3 χρόνια.